Projekt Osnovne škole Mala Subotica proglašen najboljim projektom mladih od strane UNICEF-a

Nagrada uručena zaslužnim učenicama Dini Mišić, Ani Jurčec, Lei Dodlek, Greti Sabol i Sari Camatta

Učenice Osnovne škole Tomaša Goričanca Mala Subotica Dina Mišić, Ana Jurčec, Lea Dodlek, Greta Sabol i Sara Camatta razvile su u listopadu 2021. godine ideju za projekt “Od škole do Vrbe” zahvaljujući kojem je uređen okoliš škole, a upravo je njihov projekt proglašen najboljim UPSHIFT projektom mladih u školskoj godini 2021./2022.

Zahvaljujući projektu „Od škole do Vrbe“ očišćena je i uređena edukativna staza te su postavljene edukativne ploče o biljkama i životinjama u dvorište OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica te na prostoru Ekološke udruge Vrba Jurčevec koja se, uz Međimursku prirodu – Javnu ustanovu za zaštitu prirode i Općinu Mala Subotica, uključila u realizaciju projekta. Edukativna staza namijenjena je učenicima osnovne škole, djeci iz susjednog Dječjeg vrtića Potočnica te lokalnom stanovništvu, a sam projekt i njegov značaj za Malu Suboticu i Međimurje pohvalio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Zahvaljujući projektu, zapušteni i onečišćen prostor u blizini Osnovne škole Tomaša Goričanca Mala Subotica uređen je kao edukativna staza u prirodi

Čestitam Dini, Ani, Lei, Greti i Sari jer one su ne samo ponos Međimurja, nego i primjer mladim ljudima kako čuvati i promicati prirodu i prirodne vrijednosti. Ponosni smo na suradnju s UNICEF-om, a ponosni smo i na naše mlade koji nastavljaju čuvati naše Međimurje, zelenu oazu u srcu Europe, čijih je 80% površine zaštićeni rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav. Očuvanje prirodnih vrijednosti i bioraznolikosti nam je itekako važno, a kada o tome učite već od ranog djetinjstva te kroz osnovnu i srednju školu, tada to rezultira ovakvim idejama koji su veliki benefit ne samo za učenike nego i za zajednicu, posebice u današnje vrijeme kada moramo voditi računa o opasnostima klimatskih promjena.“, kazao je župan Posavec te dodao da Međimurska županija, kao i UNICEF, daje punu podršku ovakvim projektima.

Edukativna staza o biljnom i životinjskom svijetu učenicima osnovne škole pruža prostor za druženje i nastavu izvan učionice u kojem mogu upoznati okoliš u kojem žive i učiti kako ga očuvati. Stazu koriste i djeca iz Dječjeg vrtića Potočnica te drugi mještani koji ovdje mogu provoditi aktivno slobodno vrijeme u prirodi.

UNICEF je pokrenuo program UPSHIFT s ciljem razvijanja poduzetničkih vještina i osnaživanja mladih kao nositelja društvenih promjena u kreiranju rješenja za izazove u svojim zajednicama, a provodi se u okviru UNICEF-ovog programa ZABUM – Za budućnost mladih, u suradnji s Hrvatskim uredom za kreativnost i inovacije (HUKI), pojasnila je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo koja je uručila nagradu pobjedničkom timu.

Mladi u programu stječu znanja i razvijaju vještine za rješavanje konkretnih problema, a najbolji timski projekti dobivaju financijsku i mentorsku podršku za realizaciju. Tijekom prve dvije godine, kroz UPSHIFT program je 493 mladih iz svih županija osmislilo 124 projekta, od kojih su 52 dobila priliku za daljnji razvoj i provedbu u lokalnim zajednicama, a UNICEF je u realizaciju projekata mladih do danas uložio 585.000 kuna.

Čestitke učenicima uputili su i načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc i ravnateljica OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica Željka Štampar Zamuda koja je istaknula da je sam projekt pokrenut u okviru dugogodišnje suradnje koju škola ima s UNICEF-om. „Iznimno nam je drago da smo pokrenuli suradnju te otvorili svoja vrata drugim institucijama i udrugama te smo u ovaj projekt uspjeli utkati značaj očuvanja prirode, kreativnosti i suradnje.“, kazala je ravnateljica Štampar Zamuda. „Razmišljale smo o problemima u školi i općini te smo zaključila da je jedan od problema što nemamo izvannastavnu učionicu i mjesto za druženje, a kao jedne od mogućih lokacija sjetile smo se Vrbe, našeg malog ribnjaka. Osmislile smo projekt na radionicama UPSHIFT-a, a naša ideja je financijski podržana, realizirana i na kraju proglašena najboljom, što nas je vrlo obradovalo.“, istaknule su učenice koje su projekt odradile pod mentorstvom Lucije Dugorepec.

(Služba za poslove župana)