PROGLAŠENI NAJBOLJI MLADI GLAZBENICI HRVATSKE

U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u subotu, 1. listopada završeno je 5. Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo, a ocjenjivački sud proglasio je dobitnike nagrada u pet kategorija.

Natjecanje Papandopulo protekle četiri godine privlači sve više mladih umjetnika što ukazuje ne samo na povećan interes mladih glazbenika, već i sve veći broj onih koji mogu zadovoljiti izuzetno visoke kriterije koje je Natjecanje postavilo. Ove godine natjecalo se 59 kandidata i to u kategorijama violine, viole, klarineta, saksofona i flaute. 

Kandidati su ponovno pokazali iznimno visok stupanj pripremljenosti, muzikalnosti i samopouzdanja te su ovom prigodom dokazali da bez sumnje mogu biti hrvatski glazbeni predstavnici u svijetu, budući da je program postavljen tako da na njega uspješno mogu odgovoriti doista samo oni najbolji.

Ocjenjivačke sudove za sve kategorije činili su renomirani hrvatski umjetnici kao i svjetski uglednici prisutni na najvećim pozornicama, koji su često i članovi ocjenjivačkih sudova na međunarodnim natjecanjima.

Natjecanje se održalo u tri izlučna kruga, a najbolji natjecatelji koji su se plasirali u finale dobili su novčane nagrade u iznosima od pet, deset i petnaest tisuća kuna, a dodijelila se i posebna nagrada Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja.

Svi nagrađeni dobili su mogućnost nastupa na nizu hrvatskih festivala te studijsko snimanje za HRT, dok su svi prvoplasirani osvojili solistički nastup.

Prvonagrađeni mladi umjetnici predstavit će se publici na Svečanom koncertu uz Simfonijski orkestar HRT-a pod dirigentskim vodstvom mo Tončija Bilića u ponedjeljak, 24. listopada u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog s početkom u 19.30 sati.

Najbolji mladi glazbenici, koji će ove godine nastupiti uz Simfonijski orkestar HRT-a su saksofonist Goran Jurković, flautistica Ana Batinica, klarinetistAbdul-Aziz Hussein i violinistica Katarina Kutnar. U kategoriji viole prva nagrada nije dodijeljena već su drugo mjesto podijelila dva kandidata.

Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika nazvano je po jednom od najvećih skladatelja i dirigenata u cjelokupnoj hrvatskoj povijesti Borisu Papandopulu, a ove godine obilježavamo 110. obljetnicu rođenja i 25. godišnjicu smrti ovog velikana hrvatske glazbe. (rt)

unnamed