Professional Nature and Animals Photographer – Vinac Dražen Vinko Novak fotografijama međimurskih ptica osvojio 1. mjesto na natječaju

Poznati i popularni Pekleničar s dva prezimena, jednim imenom i jednim nadimkom Vinac Dražen Vinko Novak svakako je osebujna osoba koja nikog ne ostavlja ravnodušnim. Njegova najveća značajka je ta da je stalno u pokretu ili na nekom zadatku kojeg si je sam postavio, a mirovanje je za njega nepoznat pojam. Ono čime se bavi ili se bavio u slobodno vrijeme mogli bi kratko opisati kao nešto što iz običnog hobija polako prerasta u opsesiju i strast što ga na kraju u obrnutom procesu ispunjava velikim zadovoljstvom.

Kada se Vinac nečega prihvati znači da će to odraditi temeljito i gotovo savršeno jer kod njega ideja nije apstraktni pojam već realiziranje i pretvaranje imaginarne zamisli u svakodnevni život, ma kako god ona čudna bila. Ni jedan zadatak za njega nije nemoguća misija, što on bio zahtjevniji i teži, to su želja i volja da se savlada sve veće.

Sada svakodnevno, već godinama, fotografira ptice na području Međimurske županije i želja mu je da ih do mirovine sve snimi i napravi mali katalog svojih radova.

Ono što je snimio šalje na natječaje, a ovih dana osvojio je 1. mjesto na onom koje je organizirao Professional Nature and Animals Photographer.

„Fotografiranjem ptica bavim se oko sedam godine, no u zadnje vrijeme, gotovo svakodnevno. Poslije posla na leđa stavim opremu od nekih desetak kilograma i zajedno sa psom Lunom pješke odlazim na obalu Mure. Do mjesta koje sam odabrao treba mi nekih 40 ili više minuta, zavisno od lokacije. Obilazim područje površine 10 kvadratnih kilometara koje obuhvaća Mursko Središće, Peklenicu, Križovec i Vratišinec. Uvijek znam što želim snimiti, koju vrstu ptica pa se za svaku priliku posebno pripremam. U to je uključena izrada čeke i postavljanje mamaca. Kada stignem na odabranu lokaciju sastavim opremu (fotoaparat, objektive, stalak) i čekam satima da bih snimio dobru fotografiju. Nikada ne ostajem kraće od 5-6 sati, ali sve to nadoknađuje zadovoljstvo i veselje, možda zbog samo jedne uspješne fotografije. Da bih snimio vodomara trebalo mi je tri tjedna. Na kraju sam ga „uhvatio“ pomoću mamca u obliku plastične boce u koju sam stavio malo šrota.

Nemam vrhunsku profesionalnu fotografsku opremu jer je ona vrlo skupa, ali zato iz ove koju posjedujem izvlačim maksimum. Fotografije ne obrađujem u fotoshopu već su one onakve kakve su snimljene. Fasciniran sam našom međimurskom prirodom, bogatstvom biljnog i životinjskog svijeta i ne žalim truda ni vremena kako bih zabilježio bar jedan dio ovog raja za koji mnogi ni ne znaju da postoji. Sve ovo me jednostavno odmara i smiruje i riječima ne mogu opisati zadovoljstvo koje time dobivam.

Do odlaska u mirovinu želio bih snimiti sve ptice na ovom našem području, a onda to katalogizirati i objaviti u nekoj knjizi. No dotle ima još puno vremena i za mene mnogo posla jer evidentiranje i fotografiranje prirodnog bogatstva koje imamo zahtjeva strpljiv višegodišnji rad.”, rekao nam je Vinac.

Vinacu želimo još puno nagrada i priznanja za trud koji ulaže u prezentiranje međimurske prirode i naravno još puno uspješnih i prekrasnih fotografija ptica na našem području.

(R. Tomanić, foto: Vinav Dražen Vinko Novak, Widrano art)