Učiteljica Marija Trstenjak: Njegujemo glazbu međimurskih autora te tako čuvamo našu kulturnu baštinu

Razgovarali smo s gospođom Marijom Trstenjak iz Murskog Središća, umirovljenom učiteljicom glazbenog odgoja, koja i svoje umirovljeničke dane provodi uz glazbu. U razgovoru  nam je otkrila kada i kako se prvi put susrela s glazbom i u čemu nalazi inspiraciju.

Kada se kod vas rodila ljubav prema glazbi?

To je počelo u mojoj najranijoj dobi. Moja obitelj je bila vrlo muzikalna, kod nas se uvijek pjevalo i sviralo, cijelo vrijeme se čuo neki zvuk glazbe. Moj brat je poput oca svirao harmoniku, a ja sam krenuvši u osnovnu školu počela pjevati u zboru i plesati folklor. Završila sam Pedagošku akademiju u Čakovcu i stekla zvanje nastavnik glazbenog odgoja.

Koji ste prvi glazbeni instrument dobili?

Kao dijete sam pokušala svirati harmoniku, kasnije sam na Pedagoškoj akademji naučila svirati klavir i tamburu, a kao učiteljica glazbenog učila sam tamburaški orkestar, pjevački zbor te sam podučavala mnogu djecu klaviru.

Vodite žensku vokalnu skupinu „Ftičice“ i Gradski mješoviti zbor. Opišite nam glasove i posebnosti ovih zborova.

Ženska vokalna skupina Ftičice je troglasna mješovita skupina sa sopranom jedan i dva  i altom jer u ženskom pjevanju uvijek nastojimo kombinirati svijetle i tamne glasove. U Gradskom mješovitom zboru je raspored glasova drugačiji, tamo je četveroglasje, sopran i alt od ženskih glasova, dok su tenor i bas od muških glasova.

Koji su vam nastupi posebno bitni?

Njegujemo glazbu domaćih autora, više smo orijentirani na folklorno stvaralaštvo i čuvanje naše kulturne baštine. Znači, pjevamo međimurske pjesme, obrade poznatih kompozitora poput doktora Vinka Žganca, Miroslava Magdalenića i dr.  Najčešće pjevamo na Međimurskoj popevki, smotrama grada, surađujemo s različitim zborovima, a posebno bih istaknula suradnju s našim ljudima u Nardi s kojima imamo već dugogodišnje prijateljske odnose te s našim Međimurcima iz Velenja.

Smatrate li da su mladi dovoljno zainteresirani za glazbu?

Što se tiče kulturno – umjetničkog rada smatram da nisu apsolutno previše zainteresirani. Premalo su uključeni jer u našem KUD-u Mura djeluje sekcija folkloraša, dramska skupina, mješoviti zbor, ženski zbor, tamburaši, imamo  Gradski puhački orkestar, te je potrebno aktivirati mlade što više u svijet kulture, a to nam je jedan od težih zadataka u našem radu.  Ja sam se kao učiteljica glazbenog susretala s mnogima i znam da ima puno talentiranih, ali međutim samo neki su se uključili u glazbu, dok su ostali krenuli u drugom smjeru.

(Ivana Radiković, foto: arhiva Marije Trstenjak)