Prof. Petar Novak: Ako znaš problematiku glazbe onda i cijeniš tuđi rad

Profesor Petar Novak iz Murskog Središće dugi niz godina predaje u Glazbenoj školi u Lendavi u susjednoj Sloveniji, te uči i stvara nove generacije uspješnih glazbenika koji osvajaju zvukom svog instrumenta mnoga natjecanja i kasnije postaju cijenjeni u svijetu. Svoj glazbeni put profesor Novak je započeo u Glazbenoj školi u Varaždinu te kasnije na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu.

Od kada traje vaša ljubav prema glazbi?

Moja ljubav prema glazbi traje od samoga rođenja jer moji roditelji su uvijek voljeli pjevati, a otac je svirao gitaru, kod nas se uvijek na svim zajedničkim druženjima pjevalo. Kad sam krenuo u osnovnu školu naš učitelj glazbenog nas je podučavao sviranju harmonike, a kasnije u srednjoj glazbenoj školi naučio sam svirati klarinet koji i danas podučavam mladima. Prvo sam počeo podučavati klarinet i saksofon u Glazbenoj školi u Bjelovaru, a sada već 22 godine predajem u Glazbenoj školi u Lendavi.

Na koja ste postignuća svojih učenika posebno ponosni?

1979. godine sam s učenikom sudjelovao na Jugoslavenskom natjecanju, a 1985. u Skoplju učenik mi je osvojio drugu nagradu. U Sloveniji gdje su natjecanja svake godine, uvijek smo na državnim smotrama u saksofonu i klarinetu. Djeca su jako motivirana za rad u Glazbenoj školi dok je malo teže raditi s djecom u udrugama gdje treba postojati jako velika volja jer nije tolika opremljenost različitim instrumentima kao u Glazbenoj školi.

Kakvo je stanje u Gradskom puhačkom orkestru koji također vodite?

Gradski puhački orkestar osnovali smo 1996. godine, ispočetka je bilo teško jer naš grad dugi niz godina nije imao orkestar pa smo ga osnovali uz pomoć tadašnjeg župana Marijana Ramuščaka. I danas se koristimo instrumentima koji datiraju još od početka djelovanja. Mogu reći da je kroz rad našeg orkestra prošlo oko 120 učenika. Jedni su dolazili kao amateri bez znanja o notama, dok su drugi već bili učenici glazbenih škola klavira, klarineta  i drugih instrumenata. Naš puhački orkestar sastoji se od 2 do 8 rogova, 2 do 5 truba, 2 do 3 trombona, 1 do 2 bas trombona, tube. Da bi se postigao jedan jedinstveni lijepi zvuk orkestra jednom učeniku je potrebno dvije godine učenja.

Koji je vaš savjet za buduće mlade glazbenike?

Bavite se glazbom, zavolite glazbu, naučite cijeniti i prepoznati pogreške i kvalitete nekog  glazbenika dok ste na koncertu. Ako znaš problematiku glazbe znaš i koliko je truda neki glazbenik uložio u stvaranje svojeg djela. Uz glazbu se stvaraju prijateljstva, poznanstva i ljubavi. Mi svake godine sudjelujemo na Smotri puhačkih orkestara i limenih glazbi Međimurske županije gdje dobivamo mnoge lijepe uspomene koji se urežu u pamćenje.

(Ivana Radiković, foto: arhiva Petra Novaka i Muralista)