Premijera Kaosa prije premijere u CZK „Rudar“

Moguće je da nas ponekad dojmovi ponesu. Moguće je da nam umanje ili uvećaju sliku istine ili nam čak stvore krivu sliku nečega. Dojam da se u našem gradu minulih četiri – pet godina živi aktivnije, ugodnije i ljepše nije samo slika, a najmanje je kriva slika. Život je u Murskom Središću postao smisleniji i puniji. Neki od detalja koji to slikovito potvrđuju jesu i sadržaji i posjete gradskog Centra za kulturu.

Najsvježijem smo svjedočili prije dva dana na Uskrsni ponedjeljak. Bio je lijep dan nad gradom, prepune terase i šetnica uz Muru u pokretu. Pravo kretanje i prepunjenost, gotovo kaotična:–), događala se u Centru za kulturu Rudar. Točno u 17:00 na scenu su izašli mladi glazbenici Sebastijan Nedeljko i Nika Maltarić. Sebastijan se predstavio sviranjem na klaviru temama “The Entertainer” i “Baladom za Adelinu”, a Nika i učitelj Marinko Pintarić, oboje na gitari, temama “When I Need You”, “Amazing Grace” i “Evry Breath You Take”.

Pažljivo odabrani naslovi i neočekivano glazbeno umijeće Nike i Sebastijana pripremili su publiku na znatiželjno iščekivanu premijeru nove predstave MAKAMUSA. Premijera je krenula moćno i temperamentno te već u prvim sekundama šokirala prepun parter i balkon čistim zvukom, bojama, izuzetnom šminkom i kostimima, ali i sasvim jednom novom dimenzijom dječje glume.

Iako smo gledali našu djecu, djecu iz naših domova, vrtića i učionica, imao se jaki dojam kako se gleda izvrsno gostujuće profesionalno kazalište. “Kaos prije premijere” napisala je Nina Horvat, autorica koja vodi zagrebačko kazalište “Tirena”, a adaptaciju za MAKAMUS i režiju predstave potpisao je Ivan Goričanec.

Njegov “nov i pomaknut” pristup dječjoj glumi prepoznali smo već u predstavi “Betlehem”, a izvedba “Kaosa …” istinski je i ugodno iznenadila prenapučeno kazalište. Goričanec je s kraja  siječnja 2018. okupio točno 20 djevojčica i dječaka, održao petnaestak proba i uz iznenađujuću potporu mama i očeva, Slavka Bregovića i Grada Mursko Središće, 2. travnja izveo svoje male umjetnike na scenu.

“Kaos prije premijere” je priča o Snjeguljici i 7 patuljaka, patuljaka rudara, točnije priča o događajima iza zastora prije samog početka premijernog izvođenja predstave o Snjeguljici, priča koja završava upravo u sekundi kad bi istinska predstava u kazalištu trebala početi. MAKAMUS je naše dječje gradsko kazalište, ali se usuđujemo tvrditi da je ono prije svega koncept života i apsolutna posvećenost djeci s izvrsnim umjetničkim voditeljem. Gostovanja se već ugovaraju, a prioritet bez odlaganja je slijedeća predstava “Spasitelj Mure”.

(Muralist, foto Tin Tomanić)