Predstavljena prva povijesna monografija Murskog Središća

U petak, 26. lipnja 2020. godine u Centru za kulturu „Rudar“ u Murskom Središću predstavljena je prva povijesna monografija Murskog Središća. Autor monografije je Zoran Turk, koji je u uvodnom govoru istaknuo kako je ponosan što je upravo on autor prve monografije te se zahvalio gradonačelniku Draženu Srpaku što mu je kao mladom povjesničaru dao takvu priliku.

Na predstavljanju monografije govorili su i gradonačelnik Grada Mursko Središće, Dražen Srpak i zamjenik gradonačelnika Miljenko Cmrečak. Dražen Srpak publici je opisao početke projekta koji je danas uspješno završen, istaknuo je važnost monografije za Mursko Središće te već najavio i nadolazeće projekte koji se tiču povijesnih istraživanja. Također se zahvalio autoru Zoranu Turku i zamjeniku Miljenku Cmrečaku koji je u njegovo ime vodio projekt te svima koji su sudjelovali u istom. Gradonačelnik je iznio kako izdavanjem te monografije oživljavamo svoju bogatu povijest i prenosimo je sljedećim generacijama. Napomenuo je da će uskoro Grad Mursko Središće imati i ozbiljnu ponudu za turiste u vidu interpretacije svoje industrijske baštine – rudarstva i naftaštva. Naime, kroz jedan od brojnih projekata koje Mursko Središće provodi obnovit će se Spomen dom rudarstva i Spomen park naftaštva, a u sklopu projekta realizirat će se i monografija koja obrađuje navedenu problematiku. Zamjenik gradonačelnika, Miljenko Cmrečak, koji je kao voditelj projekta bio uključen u sve faze izrade monografije, također je istaknuo važnost ovakvog kapitalnog djela za Grad Mursko Središće, te je i on najavio nova istraživanja.

Autor monografije je u svom predstavljanju knjige također najavio da je ovo tek početak, da su povijesna istraživanja proces koji nikad ne prestaje i da je ovime napravljen temelj za sve daljnje projekte na tom polju.

(GMS)