Predstavljena monografija Zbora Župe Marije Kraljice i svetog Ladislava u Murskom Središću

Danas, na spomendan njihove zaštitnice, sv. Cecilije, Zbor Župe Marije Kraljice i svetog Ladislava predstavio je svoju monografiju. Knjiga nazvana „Punina vremena“ iz tiska je izašla još prošle godine, kada je zbor i obilježavao trideset godina djelovanja, međutim, zbog svima poznatih okolnosti nije do danas bila predstavljena. Posebnost monografije leži u tome što je nastala zahvaljujući dobrovoljnom radu članova zbora i zajednice. Tisak monografije omogućio je Grad Mursko Središće.

Knjiga, čije uredništvo potpisuju voditeljica zbora Danijela Sabo, ravnatelj Centra za kulturu „Rudar“ Zoran Turk i povjesničarka Mirna Ladašić Turk ima 180 stranica i bogata je fotografskom građom, novinskim člancima, različitim priznanjima i notnim zapisima. Glavninu teksta, odnosno kronologiju djelovanja zbora potpisuje Danijela Sabo, dok je kratki pregled povijesti župe napisao Zoran Turk. Knjiga sadrži i osvrte na zbor samih članova, ali i župljana i svih zaslužnih pojedinaca koji su se kroz ovih tridesetak godina susretali s radom zbora.

Izgled same naslovnice osmislio je župnik, velečasni Marijan Horvat, a na istoj su, kao i na još nekim mjestima u knjizi, korištene i fotografije iz osobnog arhiva gradonačelnika, gospodina Dražena Srpaka. Završnu grafičku obradu i prijelom knjige odradio je Mihovil Lisjak. Kod prikupljanja građe svoj su udio uz urednike dali i brojni članovi zbora.

Knjiga ima veliki značaj za sve članove zbora, pratitelje i župljane, a istovremeno sadrži i trajnu vrijednost kao svjedok rada ovog važnog kulturnog kotačića zajednice u posljednjih tridesetak godina. Predstavljanje knjige prošlo je kao i proteklih trideset godina – u znaku pjesme u slavu Boga. Instrumentalna pratnja članovima zbora bili su Nenad Srpak, Emanuel Kontrec i Veronika Kontrec. Svečanost je moderirala Marijana Novak, koja je ujedno predstavila djelovanje zbora u trideset godina, a kratko su se obratili voditeljica zbora, jedan od urednika i gradonačelnik.

Voditeljica zbora i autorica i urednica knjige, Danijela Sabo, predstavila je knjigu i približila budućim čitateljima sva poglavlja. Istaknula je važnost pjevanja i glazbe u našim životima i podsjetila na dugogodišnje djelovanje, simboliku naslova i zahvalila svima koji su sudjelovali u izradi knjige.

Ravnatelj Centra za kulturu „Rudar“, urednik i jedan od autora, Zoran Turk, napomenuo je da je zbor jedan od nositelja kulturnog života grada u ovih trideset godina, te je izrazio žaljenje što zbog poznatih razloga nije bilo i više druženja u prostorima centra za kulturu u protekle dvije godine i nadu da će se to ubrzo promijeniti.

Gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak obećao je da će Grad uvijek pomagati one koji vrijede i trude se, a Zbor nas je svojim radom sve zadužio. Obećao je i financijsku pomoć za ovu godinu u iznosu od 5.000,00 kuna. Aludirajući na naslov knjige, zaključio je da bi Punina vremena mogla biti ostvarena ukoliko stvari stoje dobro. A da bi stvari stajale dobro, moramo činiti dobro, kako u materijalnom smislu, u vidu infrastrukturnih radova i svega što je u našem gradu vidljivo, poput aglomeracije, centra za kulturu ili vrtića, tako i u duhovnom, u vidu pjesme, lijepe riječi ili geste.

Svečanost je završila podjelom zahvalnica svima zaslužnima.

(GMS)