PREDSTAVLJENA KNJIGA „RJEČNIK MURSKOG SREDIŠĆA“ U PREPUNOM VATROGASNOM DOMU

Vrlo emotivno su jučer u  prepunoj sali DVD M.Središće ispratili  predstavljanje svoje povijesne knjige  Rječnik Murskog Središća autora naše serjojnčarke Grozdane Rob -Goge i prof.dr. Sc  Đure Blažeke.

Bilo je tu suza radosnica , suza nostalgije za starim serjojnskim životom , a najviše od prelijepog i povijesnog trenutka koji su događao na predstavljanju rječnika za kojeg su svi govornici rekli da je to nešto najviše što se događalo u povijesti Murskog Središća i ostati če u uspomeni mnogih te na dar pokoljenjima koja dolaze.

Bilo je tu uzvanika gradonačelnik Dražen Srpak ,predsjednik GV Miljenko Cmrečak , župan Matija Posavec njegova zamjenica gospodin Grgevčić, Ružić ,dr.  Dragutin Turk ,župnik Tomislav Antekolović te puna dvorana serjojnčara

koji si jednostavno nisu htjeli dopustiti da izostanu s jedne takve predivne priredbe.O samom rječniku i njegovom značenju govorili su  urednik rječnika akademičar , vrsni filolog , metodičar , jezikoslovac i autor mngih udžbenika i znanstvenih radova  prof.dr. Ante Bežen , doc.dr.sc. Ines Virč te suautor rječnika prof dr. sc. Đuro Blažeka.

Posebne emocije svih prisutnih izazvao je govor Grozdane Rob –  Goge koja je punih sedam godina zajedno sa prof. Blažekom  radila na ovoj knjizi. Kako bi vam što više približili riječi naše Goge i njenog rada koja se u svim svojim mislima uvijek obraća “malom” čovjeku u cijelosti prenosimo njezine riječi, a vi ih svakako pročitajte u nastavku priloga.

Kao mnogo puta do sada , a nadamo se i u budućnosti kroz cijelu promociju vodio nas izvanredni mješoviti Zbor KUD  “Mura” te se prvi put u povijesti himna M.Središća pokojne autorice glazbe i teksta  odslušala kao  i himna Hrvatske sa poštovanjem u stojećem stavu.

Čuli smo i dvije prediivne interpretacije serjojnskih stihova prvo  pjesmu Josipa Čalope  “Mura” u izvedbi Lane Kovačić , a potom je vlastite stihove pjesme “Serjojnska” odrecitirala Sonja Vršić.

A sada pročitajte  riječi gospođe Grozdane Rob koja je kroz rječnik zaista izgradila spomenik malom serjojnskom čovjeku i na tome joj svi moramo biti beskrajno zahvalni.

Rječnik za sada možete nabaviti samo kod gospođe Rob(mob:0921693507) ili gospodina Blažeke (mob:0997222987).

 

I za kraj samo želimo istaći kako je ovaj današnji prekrasni kulturni događaj pokazao koliko je neophodan Dom kulture u M.Središće te koliko su sami serjojnčari željni kulturnih događaja u svom mjestu. (z. Rihtarec)