PREDSTAVLJENA KNJIGA „DABROVA PRIČA“ JOSIPA HORVATA MAJZEKA

U sklopu proslave Dana Grada u OŠ Mursko Središće  u srijedu 13. svibnja održano je predstavljanje knjige „Dabrova priča“ autora Josipa Horvata Majzeka.

Više od trideset godina Josip Horvat Majzek se bavi  istraživanjem flore, faune, prirodnih i kulturnih ljepota na području Međimurske županije. Prije tri godine objavio je  svoju prvu knjigu o ptici rodi ( Ciconia ciconia ), pod naslovom ‘Naše rode’.  Od 2005. godine aktivno se bavio proučavanjem ‘najmlađeg stanovnika Republike Hrvatske’. Riječ je o dabru (Castor fiber), koji je reintrodukcijom ponovno 1997. godine nastanjen na raznim područjima Hrvatske. U tih osam godina praćenja dabra u prirodnom okruženju na rijekama Muri i Dravi nastala je i druga knjiga pod naslovom ‘Dabrova priča’. Knjiga sadrži više od 200 fotografija dabrova u boji, pisana je na tri jezika (hrvatski, njemački i engleski), ima 160 stranica i veličine je A4 formata. Knjigu su recenzirali prof. dr. sc. Marijan Grubešić i mr. sc. Gerhard Schwab, jedan od najpoznatijih svjetskih stručnjaka za dabrove.

Slike su prema riječima autora slikane kroz sva četiri godišnja doba, fotografirajući dabrove danju i noću, odlazeći do lokalitete dabrova biciklom, motorom i pješačenjem te noseći oko 30 kg profesionalne opreme.

Predstavljanju knjige prisustvovali su učenici 6. razreda s učiteljicom Brankom Beuk, ravnatelj škole Elvis Šarić i gradonačelnik Dražen Srpak.

(Dolores Vrtarić)

unnamed (10)

unnamed

unnamed (2)

unnamed (1)