Predstavljen “SUKUS – Zbornik poezije mladih”

U prostorijama čakovečkog Ogranka Matice hrvatske u utorak, 12. veljače kao rezultat provođenja projekta Srednjoškolci U Kulturnim i Umjetničkim Sadržajima, akronima SUKUS predstavljen je istoimeni zbornik poezije. Predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, profesor Ivan Pranjić kazao je kako mu je posebno zadovoljstvo nakon godinu dana rada u ruci držati zbirku pjesama koja je, kako kaže, sadržajno i oblikovno vrlo kvalitetna. „Na ovoj knjizi svi smo radili, a posebno zahvaljujem pročelnici Međimurske županije Sonji Tošić-Grlač koja je dala ideju, djelatnicama REDEA-e koje su pripremile projekt, voditeljima radionica i svima ostalima koji su sudjelovali.“ Jednu od šest kreativnih radionica koje su za vrijeme trajanja provedbe projekta SUKUS vodili mentori s iskustvom vodio je profesor Pranjić. Većini sudionika radionice kreativnog pisanja materinji jezik nije hrvatski, već romski, bajaški, naglasio je, te dodao da su se neki od njih na početku vrlo teško pismeno izražavali, no usprkos tome rezultati su nevjerojatni. „Mladim ljudima koji zrače kreativnom energijom treba samo pokazati par tehnika, osloboditi im rukopis i uspjeh je zajamčen.“

Voditeljica projekta Valentina Biševac srednjoškolcima je čestitala na trudu, dobroj volji, kreativnosti i odličnim rezultatima koji su vidljivi u obliku Zbornika. Prisutne je u ime Međimurske županije pozdravila pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač, ujedno idejna začetnica projekta te najavila završnu svečanost projekta koja će se 20. veljače održati u Centru za kulturu Čakovec.

Podsjetimo, sredstvima iz Europskog socijalnog fonda mladi iz srednjih škola koji borave u učeničkim domovima u Čakovcu uključeni su u različite interaktivne kulturno – umjetničke radionice, događanja i posjete. Sudjelovali su na radionici fotografije, sviranja, pjevanja, plesa, kreativnog pisanja i DJ radionici. Prijavitelj i nositelj projekta je Međimurska županija, a partner Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu.

UO za poslove župana

Morana Kiš