PREDSTAVLJANJE KNJIGE ŽELJKE HORVAT ČEČ „MORAMO POSTATI KONKRETNI“

Predstavljanje knjige će se održati u petak 9. listopada 2015.g. u 18 sati u prostoru Knjižnice “Nikola Zrinski” Čakovec. Uz autoricu o knjizi će govoriti urednik Drago Glamuzina. Ulaz je slobodan!

Željka Horvat Čeč rođena je u Čakovcu, objavila zbirku pjesama „I zvijezde se smiju krhkosti“ (2005) bila autor u zbirci „Ima boljih stvari od suhe odjeće“ (2007, Zigo), zbirku priča „Kauboj u crvenom golfu“ (2010, Zigo) te knjigu poezije „Moramo postati konk-retni“ (2015, VBZ).

Objavljivala je u brojnim književnim časopisima i nastupala na brojnim festivalima.
Nagrađena na natječaju za kratku priču „Zlatko Tomičić“ 2005. te prvonagrađena za poeziju na književnom natječaju Ulaznica 2013. Sudjeluje u organizaciji književnih festivala kao što su “Goranovo proljeće”, “Vrisak” i “Festival europske kratke priče”. Član je neformalne skupine pisaca u Rijeci: “Ri Lit”. Organizira i vodi književne tribina „Pisac i građanin“ te vodi projekt “Diplomirani gledatelj” u HNK Ivana pl. Zajca.

 

 unnamed

Novi glas hrvatske poezije

Željka Horvat Čeč uspješno se služi različitim pjesničkim registrima kako bi pronašla pravi glas kojim bi oblikovala traume odrastanja, bolesti, ljubavi, zlostavljanja… koje pokušava analizirati i razumjeti u knjizi Moramo postati konkretni. Ili kako bi se suprotstavila primitivizmu i nasilju, prokazala glupost, prekoračila konvencije… Pripovjedačica, ako se tako može nazvati pjesnički glas u prvom licu, oblikuje svijet na čijem suprotnom polu stoji drugi kojeg se boji i kojem se pokušava približiti. To prilaženje drugom često je praćeno strahom i sumnjom, a seks, kao jedna od strategija tog približavanja, uz ljubav naravno, najčešće je trenutak oduška, slobode, brisanja granica.

I u dužim narativnim dionicama, i u onima u kojima su veze između označitelja i označenog mnogo labavije, Željka Horvat Čeč pokazuje zavidnu spisateljsku vještinu, ali i hrabrost, jer doista je, usprkos posvemašnjoj seksualiziranosti društva, i danas rijetkost da jedna pjesnikinja tako konkretno, a daleko od svake banalnosti, progovori o ženama i muškarcima u intimnom i društvenom klinču.

Željka Horvat Čeč rođena je u Čakovcu 1986. godine, magistrirala na studiju hrvatskoga jezika i književnosti. Objavila zbirku pjesama „I zvijezde se smiju krhkosti“ (2005) te bila jedna od autorica u zbirci poezije „Ima boljih stvari od suhe odjeće“ ( Zigo, Rijeka, 2007). Zbirka priča „Kauboj u crvenom golfu“ objavljena je 2010 (Zigo, Rijeka), a  knjiga poezije „Moramo postati konkretni“ (VBZ, Zagreb) objavljena je 2015. godine. Objavljivala je u  brojnim književnim časopisima; Re-u, Ulaznici, Temi, Zarezu, i nastupala na nekim festivalima (Lit Link, Casanovafest, Noć oštrih jezika, Pričigin, Prvi prozak na vrh jezika). Bila je nagrađena na natječaju za kratku priču „Zlatko Tomičić“ 2005. te prvonagrađena za poeziju na književnom natječaju Ulaznica 2013. Bila je aktivna članica udruge Katapult. Sudjelovala je na projektu likovne umjetnice Vedrane Stipić “Bio jednom Kamov”. Bila je jedan od organizatora festivala KUFER u Puli. Aktivno sudjeluje u organizaciji književnih festivala kao što su “Goranovo proljeće”, “Vrisak” i “Festival europske kratke priče”. Član je neformalne skupine pisaca u Rijeci: “Ri Lit”. Voditelj je i idejni začetnik književnih tribina „Pisac i građanin“ te voditeljica projekta “Diplomirani gledatelj” u HNK Ivana pl. Zajca.

(Željka Hatvalić Strahija, dipl.bibl./prof.)