Predstava „Na smrtni postelji“ uduševila na Danima kruha i zahvale za plodove jeseni u Križovcu

Društvo žena Križovec vrlo je aktivno. Križovec, najistočnije mjesto u sastavu Grada Mursko Središće je mjesto u kojem su udruge vrlo aktivne. U njemu postoje četiri udruge i sve rade na boljitku naselja kojem pripadaju. Društvo žena Križovec svake godine organizira događaj Dani kruha i zahvale za plodove jeseni pa tako i ove godine 29. listopada 2017., u nedjelju, spomenuta manifestacija okupila je veći broj mještana.

Uz Društvo žena u Križovcu djeluje i Dobrovoljno vatrogasno društvo koje je u stalnom razvoju, također ŠRD „Verk“ koji ima planove i svake godine nešto gradi i NK „Torpedo“ koji se nažalost bori sa svim problemima današnjice ali zasigurno će se uspjeti očuvati i razviti u pravom smjeru.

Društvo žena Križovec godinama organizira manifestaciju Dani kruha i zahvale za plodove jeseni te im zbog toga treba odati priznanje. Ove godine spomenuta manifestacija bila je obogaćena i sa dramskom predstavom novoosnovane sekcije KUD-a „Mura“.

Sama predstava govori o nekadašnjem načinu života u Međimurju, o „herbiji“ i o međuljudskim odnosima koji nastaju u obiteljima prilikom podjele imovine te je vrlo dobro izvedena od članova dramske sekcije KUD-a „Mura“. Otvorenjem Centra za kulturu na Sv. Barbaru sve udruge koje se bave kulturom dobiti će svoj dom, te će zasigurno razvoj Grada na kulturnom polju biti još brži i kvalitetniji iako to ne znači da će društveni domovi po naseljima time bilo što izgubiti.

Na početku same priredbe Zlata Varga otpjevala je jednu pjesmu te je pobrala veliki pljesak publike. Nazočnim mještanima obratila se predsjednica Društva žena Gordana Šoltić naglasivši dobru suradnju sa mjesnim odborom i Gradom Mursko Središće, te je ujedno zahvalila na financiranju spomenute priredbe. Marko Strojko, predsjednik mjesnog odbora Križovec također je zahvalio Društvu žena Križovec na organizaciji spomenute manifestacije te naglasio važnost mjesnih odbora za društveni život Grada Mursko Središće i mjesta Križovec.

Gradonačelnik Dražen Srpak pozdravio je nazočne i kratko ih upoznao sa realizacijom projekata u 2017. godini, te ih upoznao sa planovima za 2018. godinu, pogotovo onih koji se tiču Križovca. Tako će se kupiti malo navalno vozilo i završiti će se spremište za DVD Križovec, ide se u rekonstrukciju krovišta, kroz naselje će se popravljati pješačka staza, a naravno da se neće zaboravit ni na udruge iz Križovca pa tako svake godine dobivaju kapitalne donacije, a pritom se naravno misli na ŠRD „Verk“, NK „Torpedo“ i DVD Križovec.

(GMS, foto Tin Tomanić)