Predavanje Kristijana Petrovića: „Nečastive – povijest vještica od antike do danas“

Vrijeme događanja: srijeda, 23. rujna 2020., 19 h
Mjesto događanja: atrij Starog grada u Čakovcu

Svake godine, 23. rujna, obilježava se Međunarodni dan kulturne baštine i Dan europske baštine. S obzirom na to da se kultura u svojoj raznovrsnosti grana na bezbroj sadržaja i oblika te da se svi oni mogu predstaviti na isto tako bezbroj raznovrsnih načina, Muzej Međimurja Čakovec ove će godine spomenuti datum obilježiti na poseban i pomalo neuobičajen način – predavanjem o vješticama.

Taj segment srednjovjekovne i ranonovovjekovne prošlosti malo je poznat, no riječ je o doista zanimljivoj i sveprisutnoj pojavi u našoj povijesti i folkloru, koja gotovo u ničemu nije zaobišla ni Međimurje. Najmanje dvije „coprnice“ spaljene su na ovom našem lijepom i romantičnom otočiću između Mure i Drave.

To je s današnje točke gledišta svakako jedna od ružnijih strana međimurske povijesti, no kakva god bila mora se staviti pred oko javnosti. Za to se pobrinuo poznati varaždinski novinar, entuzijast i istraživač Kristijan Petrović, koji će u srijedu, 23. rujna u 19 sati, u Muzeju Međimurja Čakovec osvijetliti poprilično mutnu i zamračenu stranu povijesti kroz predavanje na temu „Nečastive – povijest vještica od antike do danas“. Kroz niz zanimljivih povijesnih pikanterija i anegdota, Petrović će vas oduševiti izvrsnim poznavanjem tog zastrašujućeg segmenta ljudske povijesti.

Predavanje je besplatno, a zbog epidemioloških mjera broj posjetitelja je ograničen na sto.

Maša Hrustek Sobočan, viša kustosica

Ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec