Poziv na završnu prezentaciju projekta “Muzej za pogled 2019”

POZIV

Na ZAVRŠNU PREZENTACIJU PROJEKTA MUZEJ ZA POGLED 2019.
u petak, 6. prosinca 2019. u 18,00 sati, Stalni postav likovnih zbirki na 1.katu stalnog postava Muzeja Međimurja Čakovec

Drugu godinu zaredom u Muzeju nastavljamo rad s djecom iz spektra autizma koja su članovi Udruge Pogled iz Nedelišća.  Projekt Muzej za POGLED su 2018. osmislile i realizirale, inicijatorica Erika Nađ-Jerković, muzejska savjetnica MMČ-a i klinička psihologinja mr.spec. Jelena Klinčević, vanjska suradnica Udruge za autizam Pogled iz Nedelišća. Ove godine osmišljena je nova koncepcija radionica, u kojoj je kao vanjski suradnik i fotograf  sudjelovao Marko Vučenik, grafički dizajner koji je 2010. diplomirao vizualnu komunikaciju na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.

U vrijeme proljetnih školskih praznika  25. i 26. travnja u stalnom postavu likovnih zbirki održane su četiri radionice, na kojima je sudjelovalo dvanaestero djece uzrasta od 9 do 16 godina, razvrstano u četiri skupine. Kako bi se rad s djecom u spektru autizma odvijao u najpovoljnijoj atmosferi i kako bi za njih bila ostvarena moguća psihološka dobit, zacrtana općim ciljevima ovoga projekta,  pobrinula se  moderatorica mr.sc. Jelena Klinčević. Uz  spomenute sudionike svemu su doprinijele i  volonterke Ljiljana Vrtarić i Sonja Grabar, članice Udruge Pogled, te autorica radionica E. Nađ- Jerković.

Djeca koja su sudjelovala na ovogodišnjim muzejskim radionicama i njihovi roditelji te ostali članovi Udruge Pogled,  moći će vidjeti ostvarene rezultate, koji će biti predstavljeni na završnoj prezentaciji  projekta  Izložbom  dvadesetak odabranih fotografija u stalnom postavu likovnih zbirki na 1. katu Muzeja.  Vjerujemo da će se djeca razveseliti ponovnom dolasku u Muzej i  izloženim fotografijama snimljenim tijekom radionica, u čijem su stvaranju kao modeli  aktivno sudjelovala s fotografom Markom Vučenikom.

Projekt Muzej za POGLED realiziran je sredstvima Grada Čakovca, a popraćen je odgovarajućom publikacijom, koja će biti podjeljena svim sudionicima. Ovogodišnja publikacija  sadrži stručne tekstove  moderatorice J. Klinčević i  autorice radionica E. Nađ-Jerković, dok njezinu vizualnu okosnicu čine autorske fotografije Marka Vučenika snimljene na radionicama. Projekt su recenzirale akademska slikarica prof.dr.sc. Sonja Briski Uzelac, teoretičarka umjetnosti i  Tatjana Žižek, mr.spec. školske i predškolske psihologije.

Svi zainteresirani moći će razgledati  izložbu  do 6. siječnja 2019.

Maša Hrustek Sobočan, viša kustosica

Ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec

+385 40 313 499