Povijesni trenutak za Mursko Središće i Međimurje – gradonačelnik Dražen Srpak otvorio prvi Festival hrvatske pučke drame – Murski cimeri 2022.

Prvog dana festivala tri kazališta pokazala svoje umijeće, a kazalištarci uživali na Šetnici svete Barbare

Petak, 2. rujna 2022. godine, zauvijek će ostati zlatnim slovima upisan u sve knjige o kulturi Međimurja, jer taj je dan gradonačelnik Murskog Središća, Dražen Srpak, svečano otvorio državnu smotru – prvi Festival hrvatske pučke drame Murski cimeri 2022. Festival je nastao u prvom redu zahvaljujući spremnosti Grada Mursko Središće da financijski i organizacijski podupre projekte od velikog kulturnog značaja i organizacijskog entuzijazma Dejana Buvača, dugogodišnjeg predsjednika Zajednice HKUU Međimurske županije, jednog od suorganizatora Festivala. U organizaciji Festivala uz Grad Mursko Središće i HKUU Međimurske županije sudjeluju i Hrvatski sabor kulture, Centar za kulturu „Rudar“ i KUD „Mura“ Mursko Središće.

Prvog dana vidjeli smo tri pučke drame u izvedbama kazališta iz Retkovaca, Bjelovara i Gornjeg Jesenja. Riječ je o tri tematski različite predstave, pa su reakcije bile od suza i gorčine do smijeha, a po reakcijama publike vidjelo se da je okupila istinske ljubitelje kazališta. U prvom redu tu spada povjerenstvo u sastavu dr. sc. Sanja Nikčević kao teatrologinja, kazališna kritičarka, redovita profesorica u miru koja je do umirovljenja predavala na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, a i danas je vanjska suradnica na Katoličkom sveučilištu u Zagrebu. Druga članica je Iva Srnec Hamer, redateljica i dramska pedagoginja, a treći član je poznati glumac Dubravko Sidor.

Kazalištarci i povjerenstvo su prije i nakon predstava uživali u ljepotama Šetnice svete Barbare i ostalim vrijednostima Murskog Središća. Važnost festivala je višestruka – od trajnog pozicioniranja Murskog Središća na kazališnoj karti Hrvatske, dizanja lokalne kulture i znanja o kazalištu, pa do promocije Murskog Središća među kulturnjacima iz cijele Hrvatske.

Svaki dan završava okruglim stolom na kojem povjerenstvo daje svoj sud o predstavama i raspravlja zajedno s autorima tekstova, redateljima, glumcima i svima uključenima o mogućnostima poboljšanja same izvedbe.

(GMS, foto: Ivan Goričanec)