Posjetite 8. međunarodni festival suvremene poezije MURAKON u Sv. Martinu na Muri – Žabnik

Pred nama je osmi međunarodni festival suvremene poezije MURAKON, koji se održava na otvorenom prostoru, u prekrasnom ambijentu na obali rijeke Mure u Svetom Martinu na Muri. Festival se u tih nekoliko godina prema mišljenu poznatih pjesnika i stručne javnosti smjestio u kvalitetnu manifestaciju, možemo reći na nacionalnoj i međunarodnoj razini i kao takav dobiva primjeren prostor u medijima.

Do sada su na festivalu nastupala značajna imena srednje europske  književnosti – Božica Jelušić, dr. Stanislava Chrobakova Repar, Feri Lainšček, dr. Lajos Bence, dr. Primož Repar, Admiral Mahić, dr. Gloriana Veber, Emir Sokolović, Borče Panov, dr. Albert Halasz, , Radovan Vlahović, Jurij Hudolin, Marko Gregur, Szalinger Balasz,  Peter Smolič, dr. Judit Zagorec Csuka, Janos Terey, Marko Kravos, Darija Žilić, Jasz Atilla, Barbara Korun, dr. Emilija Kovač i drugi. Ovogodišnji gosti će biti  M. Grakalić i mladi pjesnik Vladimir Tomaš iz Hrvatske, Suzana Tratnik iz slovenije i Ištvan Teri za mađarsko govorno područje.

Naši gosti biti će i predsjednik Društva pisateljev iz Slovenije g. D. Merc i novozabrani predsjednik Društva hrvatskih  književnika g. Z. Krilić.  Njihovo prisustvo i pohvala festivalu  znak su da unatoč poteškoćama koje su nas sve snašle u doba „Corone“  ipak  pokušamo  održati festival „nad vodom“.

Svake godine dodjeljujemo i priznanje „Zaštitnik rijeke“ umjetniku/aktivistu  koji  uspješno svojim djelima i aktivnostima doprinosi  zaštiti prirodnog okoliša rijeke. Kao poveznicu ćemo ove godine povodom Festivala postaviti djela slikarice T. Mijatović povezane s tematikom rijeke.

Srdačno Vas pozivamo da  posjetite Festival  i uživate u dobroj literaturi, zanimljivim autorima iz  više zemalja, predivnom ambijentu i djelima umjetnika. Festival će se održati u subotu 31. srpnja 2021. sa početkom u 20:00 sati uz obalu rijeke Mure u labirintu ljubavi kod Centra za posjetitelje Žabnik ili u slučaju kiše  na istoj lokaciji u etnografskoj zbirci na katu Mlinarske kuće.

Svi koji bi željeli prenoćiti ili ostati još koji dan u našem kraju, srdačno ste dobrodošli. Na linku https://visit.svetimartin.hr/ možete naći informacije  o kraju i  mogućnostima smještaja.

Obavijesti o Festivalu  biti će objavljeni na web stranici  Turističke zajednice i FB stanicama Murakon.

Za Murakon

Odgovorni urednik festivala

Zlatko Kraljić