Počele 58. Vinkovačke jeseni

Ako se po koncertu Doris Dragović Jeseni poznaju, očekuje nas deset dana sjajnog raspoloženja

Kako biva red u Šokadiji…
„Hvaljen Isus i Marija, lijepa naša Šokadija! Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo pozdraviti vas u ime župana Damira Dekanića. Stigli smo do 58. Vinkovačkih jeseni. Ovo je jedna zahtjevna godina, iza nas su nepogode, afrička svinjska kuga, ali ako pogledamo malo više u povijest, vidjet ćemo da smo imali Domovinski rat, migrantsku krizu, gospodarsku krizu i poplave. Međutim, Šokci i Slavonci su to sve preživjeli i izgurali, postali su još jači, a ostali su na svojoj zemlji, gdje ćemo i dalje živjeti. Zato u ovih deset dana uživajmo u pjesmi i folkloru, u svemu onome što čini nas i našu cjelinu. Zato službeno proglašavam 58. Smotru folklora otvorenom,” poručio je s pozornice Folklornih večeri na Trgu Vinkovačkih jeseni vinkovački Šokac, predsjednik Županijske skupštine Dražen Milinković.
Ozračje Jeseni osjeća se u prepunom gradu. Gosti su večeras stigli iz svih dijelova Slavonije, od Slavonskoga Broda preko Županje, Osijeka, Vukovara, Iloka, Baranje.
„Dobrodošli na prvi dan 58. Vinkovačkih jeseni, na Folklorne večeri. S ovom večeri želimo se pohvaliti i pokazati što u stvari jesmo. Mi to ne treniramo, mi to živimo. Živimo u teškim vremenima pa mi pada na pamet stih od Mate Kuvedžića iz Mikanovaca „Tko smo, znamo, rodila nas šokica garava pokraj puta gdje raspela oplakuju ljude. S prašnih grudi vriskove smo pili, čeljad bili, postali smo divovi ravnice”, istaknuo je Andrija Matić, predsjednik ZAKUD-a.


Uvod u prvu večer folklora bili su gosti iz Slovenije, uslijedili su redom Udruga „Zrno” iz Vinkovaca i KUD-ovi iz Cerića, Sotina, Đurića, Babine Grede, Donjeg Novog Sela, Vinkovaca i Vukovara.
Do 13. rujna nastupit će još 38 kulturno umjetničkih društava iz svih dijelova Vukovarsko-srijemske županije. Pod budnim okom stručne komisije pokušat će osvojiti publiku interpretacijama tradicionalnih pjesama i plesova mjesta iz kojeg dolaze.
„Zajednički s Vinkovčanima činite Vinkovačke jeseni najvećom manifestacijom. Činite nas ponosnima, ali i cijelu Hrvatsku usmjerite prema Vukovarsko-srijemskoj županiji kako bi nas ovih desetak dana gledali te da imaju želju ovdje doći i uživati u Vinkovcima i našem kraju. Hvala svima koji nesebično troše godinu kroz kulturno-umjetnička društva, uče našu djecu i stvaraju ljepši i ugodniji doživljaj Slavonije. Tijekom ovih desetak dana bit će puno tradicijske kulture i zabave, bit ćemo centar svijeta i pokažimo se kao odlični domaćini, ali i pronađimo pokoji trenutak da uživamo u Vinkovačkim jesenima,” pozvao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.
Vrhunac večeri bio je koncert Doris Dragović. Od prvih taktova, 62-godišnja diva hrvatske estrade razgalila je dvosatnim pjevanjem prepun šator Vinkovačkih jeseni nižući hitove Ti, Neću propast ja, Dajem ti srce, Nešto što je od Boga, Željo moja…
Ova miljenica svih generacija pamtit će zasigurno svoj prvi nastup na Vinkovačkim jesenima, a ako se po raspoloženju publike Jeseni poznaju, bit će najbolje do sada.

Press Vinkovačke jeseni