PHOTO CITY – izložba fotografija Stanislava Novaka u Muzeju Međimurja Čakovec

Početkom svibnja (4. – 21.5.) u Muzeju Međimurja Čakovec očekuje nas jedna fotografska poslastica: izložba crno-bijelih fotografija domaćeg autora Stanislava Novaka. Radovi prezentiraju urbane motive i gradski pejzaž uhvaćen kroz trenutak prisutnosti anonimnih ljudi i njihove svakodnevice. Izložba Photo City već je izlagana u Zagrebu.

O izložbi iz pera autora teksta u katalogu:

Stanislav Novak (1977.) međimurski je Zagrepčanec i zagrebački Međimurec – ovisno o tome gdje svojim fotografskim okom i mjerom urbanoga promatrača, nutarnjim htijenjem želi zabilježiti vlastito iskustvo promatranja.

Izložbom Photo – City ugođajni spleen crno-bijele fotografske ikonografije Zagreba prinosi Čakovcu, svome rodnome gradu.

Međimurje je – klimatski, kulturno-civilizacijski i geografski – određeno međuzemljem omeđenim rijekama Murom i Dravom gdje se u mnogim hižama dobro jede, zapravo uživa u hrani i piću.

Divlja, kao i obrađena priroda – međimursko naturalno nasljeđe skladno je povezano s kulturom života lijepo uređenih gradova i gradića još uvijek definiranih mjerom čovjeka.

Kao kontrapunkt gradskoj idili Čakovca Novak ostvaruje fotografske slike – isječke ubrzanoga ritma bivanja unutar urbanoga mravinjaka. U naizgled stalnoj istosti svakodnevice, autor pronalazi i ostvaruje pogled drugosti esencijom izrazite retro-atmosfere.

Drugosti je potreban fotografski ekran sličnosti u kojem se prepoznaje.

Iskustvom nutarnjega oka Stanislav Novak crno-bijelom fotografskom iluzijom deziluzionira, demistificira urbanu stvarnost; ritam kretanja i mirovanja čovjeka i grada, grada u čovjeku i čovjeka u gradu.

Iako znamo koliko je složeno sav taj pokret, ritam, život ulice, zvukove, boje i mirise, zrcaljenje i odražavanje, sjetu i empatiju, tamu i svjetlost jutra, dana i večeri, elektriku i ljude grada snimiti i oslikati, Novakovim fotografijama vjerujemo, iako znamo – sve to nije baš posve istinito. Uživljavamo se u 3D prikaz na 2D formatu. U tome je bit čarolije fotografije, kao i fotografije grada.

Željko Marciuš, povjesničar umjetnosti

Ukratko o autoru:

Stanislav Novak  rođen je 1977. godine u Čakovcu.

Od 2008. – 2016. živi i radi u Zagrebu kao viši preparator umjetnina na papiru u Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, gdje bude u stalnom doticaju s brojnim umjetnicima i ljudima iz svijeta likovne umjetnosti i dizajna. I danas radi kao viši preparator u privatnoj tvrtki.

Fotografijom se aktivno počinje baviti 2009. kada od svog dragog prijatelja na poklon dobiva prvi digitalni fotoaparat.

Angažirano se bavi fotografijom otkrivajući nove modele izražavanja kroz razne žanrove; ulična fotografija, dizajn, fine art, neki su od njih kojima fotograf najčešće gravitira. No, u svom je radu bio u prilici fotografirati i umjetnine i umjetnike za naslovnice i sadržaj brojnih kataloga, te muzejska događanja. Radio je i na nekoliko projekata u sklopu kojih je fokus stavio na komercijalnu i produkt fotografiju.

Od 2011. – 2017. sudjeluje u organizaciji Salona fotografije Čakovec.

2015./2016. boravi godinu dana u Češkoj (Ostrava) gdje osvaja prvo mjesto u kategoriji „Crno bijeli svijet“ na natječaju Škole kreativne fotografije u Pragu.