Petnaest ljeta, a još uvijek cvjeta!

Nisu svakodnevna raspoloženja niti su svakodnevne okolnosti da djevojčice i djevojke kažu same sebi: želimo ozbiljnije pjevačko odrastanje, želimo pjevati selu i gradu svjetovne i sakralne pjesme, želimo pjevati baštinske pjesme zavičaja i svih krajeva naše domovine. Nisu, nisu svakodnevna niti sveprisutna, ali u glavicama članica Dječjeg župnog zbora „Sveti Marko“ iz Selnice jesu bubnjala još prije petnaest godina. Najglasnije u mislima Ivane Tkalec, danas, petnaest godina poslije, voditeljice Ženske vokalne skupine „Sveti Marko“.

Skupinu danas sastavlja 11 članica. Na kraće ili duže vrijeme u minulih 15 godina pjevačku reprezentaciju činilo je još desetak djevojaka, žena, majki, mladih bakica, sve redom pjevačkih kraljica. Probe su im važne, ritam diktiraju potrebe, važni festivali ili iznenadni pozivi. Redovno se okupljaju jednom tjedno, a prije „velikih” nastupa dva i tri puta u tjednu.

 Kroz godine nanizani su duhovni i svjetovni koncerti, zahtjevna natjecanja i mnogi humanitarni koncerti. Diče se suradnjom s brojnim zborovima i sastavima i izvan granica naše zemlje. Izlazak pred publiku je uvijek naglašena svečanost pjesme, a nakon 15 godina smije se s veseljem i ugodom konstatirati kako im je svaki, ali baš svaki nastup obojen nekom posebnom magijom. Ipak – najbolji, najljepši i obično najdraži nastupi su oni u intimnom i opuštenom okruženju, uz jednu iznimku, a njoj pripadaju najjače emocije i zadovoljstva – uloge svih pjevačica u kultnoj međimurskoj predstavi „Čuk sedi“. Laskave nagrade s međunarodnih natjecanja su važne, no na njih se gleda tek kao na usputne potvrde vrijednosti.

Petnaest godina plodnog djelovanja ŽVS obilježiti će koncertom koji se iščekuje s posebnom vibrom. Za mjesto održavanja kandidiralo je puno atraktivnih dvorana, a izabrana je Selnica, točnije prostor Dječjeg vrtića „Selnički zvončići“. Ove subote, 10. rujna, pred publiku i uzvanike izlaze u 19 sati. U programu jubilarnog koncerta pod nazivom „15 ljeta, a još uvijek cvjeta“ pozvani su dragi im i vrlo važni gosti – Tamburaši KUD–a „Belica“, Tamara Korunek i Karlo Čeh. Ivana Tkalec i ŽVS „Sveti Marko” nas sve s radošću očekuju!

(Tekst: Ivan Goričanec, Fotografije: arhiva ŽVS „Sveti Marko”)