OTVORENE BESPLATNE MALE KNJIŽNICE U MURSKOM SREDIŠĆU

Učenici Osnovne škole Mursko Središće  početak Mjeseca hrvatske knjige (15.10.) obilježili su  akcijom otvaranja četiri Male besplatne knjižnice na području grada Mursko Središće. Otvaranju malih besplatnih knjižnica prisustvovali su gradonačelnik grada Mursko Središće Dražen Srpak, ravnatelj O. škole Elvis Šarić, predstavnica Zaklade ZAMAH, knjižničarka Leona Jug, te učenici O. škole Mursko Središće. Gradonačelnik, ravnatelj i predstavnica Zaklade bušenjem balona otvorili su male besplatne knjižnice uz Osnovnu školu i na šetnici uz rijeku Muru.

unnamed (6)

Male besplatne knjižnice su knjižnice bez upisa i članarine, dostupne su u bilo koje doba dana (ili noći), ne zaključavaju se, besplatne su i vani su na otvorenom, u prirodi.

Knjižnice su dosad svoj dom našle tek u 3 hrvatska grada i to u Vrbniku na otoku Krku, u Dubrovniku i u najsjevernijem rudarskom gradu Murskom Središću.

unnamed (16)

Imaju samo jedno pravilo: UZMI, ČITAJ, VRATI, A SLOBODNO PRIDODAJ I KOJU SVOJU KNJIGU. Cilj postavljanja Malih besplatnih knjižnica je popularizacija čitanja i poticanje učenika i ostalih građana na razmjenu knjiga. Akcija je dio građanskog odgoja učenika naše škole, a inicirana je od strane Knjižničaraca i knjižničarke. Namjera je ne samo aktivirati se u zajednici, već našim primjerom potaknuti i druge na aktivizam. Akcija je provedena u suradnji sa gradom Mursko Središće i uz financijsku potporu regionalne zaklade za lokalni razvoj ZAMAH .

unnamed (14)

Male besplatne knjižnice postavljenu su na šetnici, uz Osnovnu školu, na Športsko rekreacijskom centru „Zalešće“ i na  košarkaško/odbojkaškom igralištu u Peklenici.

 

(GMS) Slike: Leona Jug

unnamed (3)

OŠ Mursko Središće  je početak Mjeseca hrvatske knjige (15.10.) obilježila akcijom otvaranja četiri Male besplatne knjižnice na području grada Mursko Središće. Male besplatne knjižnice  su knjižnice bez upisa i članarine, dostupne su u bilo koje doba dana (ili noći), ne zaključavaju se, besplatne su i vani su na otvorenom, u prirodi. Imaju samo jedno pravilo: UZMI, ČITAJ, VRATI, A SLOBODNO PRIDODAJ I KOJU SVOJU KNJIGU. Cilj postavljanja Malih besplatnih knjižnica je popularizacija čitanja i poticanje učenika i ostalih građana na razmjenu knjiga. Akcija je dio građanskog odgoja učenika naše škole, a inicirana je od strane Knjižničaraca i knjižničarke. Namjera je ne samo aktivirati se u zajednici, već  našim primjerom  potaknuti i druge na aktivizam. Akcija je provedena u suradnji sa gradom Mursko Središće i uz financijsku potporu regionalne zaklade za lokalni razvoj ZAMAH .

unnamed (11)

OPŠIRNIJE O AKCIJI MALE BESPLATNE KNJIŽNICE

Što nas je potaknulo na provedbu akcije?

Mali broj građana koji su članovi gradske knjižnice (4% ukupnog stanovništva ) slab ili nikakav interes za čitanje izvanlektirnih naslova u školskoj knjižnici, slab model na temelju kojeg bi učenici tj. djeca našeg grada usvajala navike i interes za čitanjem ( npr. čitanje novina od strane odraslih u svojim domovima, kupovina i čitanje knjiga, posjedovanje vlastite kućne zbirke knjiga, razmjenjivanje knjiga). Akcija je osmišljena nakon rasprave učenika knjižničarske skupine o tomu koliko i što se čita u našoj školi i gradu (obiteljima)  te ankete na slučajnom uzorku naših učenika. Osim navedenih problema, učenici su posebno istaknuli da nikada ili rijetko viđaju građane sa knjigom ili novinama na javnim gradskim lokalitetima.Nasuprot tomu često ih viđaju sa pametnim telefonima ili prijenosnim računalima. Na skoro svakom mjestu u našem gradu moguće je besplatno surfati po internetu. Zašto ni na jednom mjestu nema besplatnih knjiga kad je to moguće ostvariti jednostavnom idejom razmjene knjiga koja je u svijetu već uobičajena praksa?

unnamed (12)

Male besplatne knjižnice konačno i u Hrvatskoj

 

 

Ideja je započeta u Americi, a idejni začetnik bio je Todd Bol  koji je u svoje dvorište postavio kućicu u kojoj je ostavio knjige. Namjera mu je bila potaknuti susjede na razmjenu knjiga tipa „uzmi  knjigu, ali zauzvrat ostavi drugu.“ Ideja je naišla na veliki interes ne samo u susjedstvu, već je postala popularna diljem svijeta. Danas postoji  oko 26 000 malih besplatnih knjižnica (a broj svakodnevno raste) koje su prerasle okvire susjedstva te se postavljaju na javna mjesta tipa dječjih igrališta, vrtića, škola, šetnica, odmarališta, kafića, kod autobusnih stajališta, u vlastite stambene zgrade, kod bazena, parkova i sl.

unnamed

Akcija Male  besplatne knjižnice temelji se na ideji slobodne razmjene knjiga koju promovira svjetski pokret pod nazivom Little free library (littlefreelibrary.org).U Hrvatskoj su Male besplatne knjižnice dosad svoj dom pronašle u tri mjesta: Vrbniku na otoku Krku, u Dubrovniku i u Murskom Središću. U Murskom Središću otvorene su 4 knjižnice na 4 različite gradske lokacije- kod vanjske učionice OŠ Mursko Središće, na šetnici, na športsko-rekreacijskom kompleksu Zalešće i na dječjem igralištu u Peklenici. Knjige može posuditi svatko, a svatko može i dodati svoju knjigu te tako pridonijeti razmjeni, učiniti nešto korisno za svoju zajednicu i podržati jednu pozitivnu ideju koja se temelji na međusobnom dijeljenju.

 

Za sve dodatne informacije:

Leona Jug, školska knjižničarka ( voditeljica akcije) – 0921247796 ili leonajug1@ gmail.com

wmu4FWV

unnamed (15)

unnamed (13)

unnamed (10)

unnamed (1)

unnamed (2)

cOWWyF7

unnamed (4)

unnamed (5)

unnamed (8)

unnamed (7)