Otvorena izložba “Odgajani za uspjeh-obitelj Legenstein”

U petak, 15.12.2023., u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec je za muzejske sladokusce priređen događaj posve primjeren ovim  predblagdanskim danima. Otvorena je, naime, izložba posvećena jednoj od najpoznatijih čakovečkih obitelji međuratnog razdoblja – obitelji Legenstein.

Riječ je svojevrsnom fenomenu jer su Legensteini – majka Elizabeta, otac Geza te njihova djeca, Lilika i Laci – bili ne samo uspješni ugostitelji, vlasnici Kavane Royal (današnje Gradske kavane Čakovec), nego i organizatori veoma zapaženih kulturnih i športskih događanja u tadašnjem Čakovcu. Svu tu obilnu građu prikupila je, sistematizirala i za javnost pripremila autorica izložbe, viša kustosica i voditeljica Povijesnog odjela MMČ-a Ana Šestak.  Autorica je na otvorenju upoznala mnoge zainteresirane posjetitelje sa svojim radom na postavljanju izložbe, ali i o iznimnoj ulozi i mjestu obitelji Legenstein u kulturnom i sportskom životu Međimurja i Čakovca u njihovo vrijeme. Izložbu je otvorila ravnateljica Maša Hrustek Sobočan.

Dizajn izložbe potpisuje mladi i talentirani dizajner Andrija Večenaj mag. diz,  dok je za grafičko oblikovanje izložbenih panoa i veoma dojmljivog kataloga zaslužna naša akademska grafičarka Rusa Trajkova. Tehnička izvedba povjerena je tvrtki Eltel d.o.o.  Fotografije za potrebe izložbe i kataloga su snimili i uredili Marko Kiš i Silvio Benč.

Izložba je financirana sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Međimurske županije i Grada Čakovca. Izložbu su pripomogle i manje donacije čakovečkih tvrtki: Promming d.o.o. te Moderna-investa d.o.o.

Zahvaljujemo divnoj publici koja nas je podržala na otvorenju u tako velikom broju!

Nemojte propustiti priliku upoznati jedno nadasve zanimljivo razdoblje i ljude našeg Čakovca dvadesetih i tridesetih godina 20-og stoljeća. Izložba će biti otvorena do konca 24. ožujka 2024.

(Maša Hrustek Sobočan, Fotografije: Silvio Benč)