Otvorena izložba fotografija „Mladi kao pokretači društvenih promjena“ udruge Zora – kada možete pogledati izložbu?

U utorak, 04.06., u Zgradi Scheier otvorena je izložba „Mladi kao pokretači društvenih promjena“. Izložbu možete pogledati do petka, 14.06., svakim radnim danom između 10 i 12 sati te između 17 i 19 sati.

 

Na izložbi se sa 17 fotografija predstavlja isti toliki broj autora/ica, mladih i učenika srednjih škola koji su pod vodstvom voditelja Ivana Čondora (Graditeljska škola Čakovec) prošli ciklus Radionica fotografskog aktivizma. Na otvorenju izložbe, voditelj projekta „Mladi kao pokretači društvenih promjena“ iz udruge Zora predstavio je aktivnosti projekta koje su do sada organizirane te predao riječ voditelju radionice Ivanu Čondoru:

„Fotografije su svugdje oko nas. Svi već nosimo mobitele koji mogu i fotografirati, međutim, za pravu fotografiju ipak treba i nešto više od puke sreće i trenutka. Daleko od toga da se mobitelom ne može napraviti solidna fotografija, ali za one prave fotografije ipak treba imati i nekog znanja, volje, strpljenja, a ni bolja oprema nije na odmet. Našim fotografijama na ovoj izložbi, željeli smo potaknuti ljude na razmišljanje, na aktivno promišljanje i djelovanje, ali i na neke stvari oko nas za koje je gotovo kasno da se spase i poprave!“

Na otvaranju su podijeljene potvrde autorima fotografija, a evo što su neki od njih rekli o radionici, ali i o svojim fotografijama:

„Na radionicu sam se prijavio zbog druženja i razmjene iskustva, ali i kako bi naučio nešto više o fotografiji. Fotografijom “Oslobodi se” želio sam pokazati da mladi moraju budućnost primiti u svoje ruke. Oni su ti koji trebaju odlučiti o tome što žele postići i zato napravi ono što želiš jer ti možeš nešto pokrenuti.“ – Robert Krčmar, autor fotografije „Oslobodi se“

„Moju prijavu na radionicu motivirala je ljubav prema fotografiji. To je sjajan medij za prenošenje ideja, emocija i atmosfere, a projektima kao što je ovaj mlade treba što više poticati da izlaze u javni prostor sa svojim idejama. Radionica je svakako ispunila moja očekivanja. Tema moje fotografije proizašla je iz želje za očuvanjem prirodne baštine našeg Međimurja. Bitno je istaknuti pozitivne stvari i time potaknuti mlade da ih prepoznaju i nastave provoditi.“ – Viktorija Varga, autorica fotografije „Stvori sliku svijeta kakvu želiš gledati“

„Sudjelovala sam na radionicama fotografskog aktivizma da steknem neko novo iskustvo i nadogradim svoje znanje o fotografiji. Za fotografiju sam kao model odabrala dijete kako bi osvijestila gledatelje da već mlađe generacije učimo čuvati i paziti na našu planetu, pravim vrijednostima i sitnicama koje nas okružuju, a vrijede.“ – Margareta Doležaj – autorica fotografije „Ponovno rođenje“

Ovih 17 fotografija savršeno prikazuje kako mladi različito shvaćaju ulogu mladih u poticanju i pokretanju društvenih promjena, koji su njihovi problemi, načini rješavanja tih problema i koje su motive odabrali za njihovo prikazivanje posjetiteljima/cama.

Različiti motivi na fotografijama kojima autori/ice žele posjetitelje/ice osvijestiti o problemima, potaknuti na razmišljanje, ali i na djelovanje i akciju povezani su u jednu cjelinu, a posjetitelji neće ostati ravnodušni, već će zamišljeni napustiti izložbu i dobiti novi pogled na društvene promjene, ali i mlade kao pokretače istih.

Posjetite izložbu i pogledajte kako mladi vide probleme s kojima se suočavaju u svakodnevnom životu, što ih muči, kako bi riješili te probleme i kojim motivima su ih odlučili prenijeti na posjetitelje/ice izložbe.

Projekt provodi Udruga Zora s partnerima Graditeljskom školom Čakovec, Srednjom školom Prelog i Udrugom mladih Efekt.
Projekt financijski podržavaju Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

 

(Vinko Okreša, foto: Udruga Zora)