Otvorena izložba fotografija Davorina Mancea: „JUGOZAPADNA UTJEHA“

Jesensku sezonu izložbi u Muzeju Međimurja Čakovec otvorili smo prvog dana listopada ove godine s jednom vrlo intrigantnom putopisnom izložbom umjetničkih fotografija. Radi se poznatom čakovečkom autoru, vrhunskom pejzažistu koji je svoj umjetnički renome stvarao unatrag 12 godina, vrlo aktivnih na fotografskoj sceni Hrvatske. Imali smo čast ugostiti Davorina Mancea, čelnog čovjeka Fotokluba Čakovec.

U Izložbenom salonu muzeja izloženo je 40 fotografija formata 75×50 cm isključivo pejzažne tematike. Fotografije su nastale proputovanjem nacionalnim parkovima SAD-a u dva navrata, u rujnu 2017. i u svibnju 2019. godine. Nakon ukupno prijeđenih 11 500 km i 35 dana na putu po jugozapadu američke obale, autor je posjetio sljedeće države: Kaliforniju, Nevadu, Utah i Arizonu. Obišao je 17 nacionalnih parkova:  Yosemite NP, Sequoia NP, Kings Canyon NP, Joshua Tree NP, Death Valley NP, Mono Lake State Natural Reserve, Ancient Bristlecone Pine forest protected area, Whitney Portal recreation area tijekom prve posjete 20217. te Great Basin NP, Arches NP, Grand Canyon NP, Horseshoe bend –  Glen Canyon National Recreational Area, Saguaro NP,  Yuma Territorial Prison State Historic Park, Anza Borego state park i  Joshua Tree NP na drugom putovanju 2019.

Izložba čini autorov odabir fotografija s ovog grandioznog putovanja, odabir koji nije bio nimalo lak s obzirom na fotogeničnost motiva. Autor je naime, morao birati između nekoliko tisuća snimljenih fotografija. Set odabranih fotografija vrlo lako uvlači posjetitelja izložbe u Manceov posebni svijet. Bez obzira radi li se o dnevnim ili noćnim fotografijama, on nikad neće propustiti i najmanju mogućnost da fotografiju začini posebnom atmosferom u kojoj su pomiješane izrazita tankoćutnost za poetsko svjetlo, personificiranje motiva i izraziti smisao za kompoziciju. Davorin Mance fotograf je poeta. Njegova je fotografska svrha zabilježiti čarobnost trenutka, duhovnost prirode i onaj poseban, vrlo kratak moment, kada pravo svjetlo i pravi ton osvjetljavaju kompoziciju na način da je transcendiraju u bezvremenski prizor. Ljepota trenutka postaje kroz Manceov objektiv tek jedan zabilježeni fragment u eonskom protoku vremena Zemlje u Svemiru. Gdje je čovjek na njegovim fotografijama? On ne postoji, nije zabilježen, on je nebitan. Ljudski život prekratko traje i neznatan je u trajanju i snazi vječite prirode. Gledajući njegove fotografije osjetit ćete u duši spokojan mir. Te fotografije naprosto vibriraju metaporukom. ima neke podsvjesne, sveprožimajuće utjehe u prirodi, u njezinom trajanju, u njezinoj veličajnosti. Ona će se prostirati i razvijati svoje čari  svijetom dugo, dugo nakon što čovječanstva više neće biti. Zatvoreni u svoj mali ljudski svijet i probleme čovječanstva, pokatkad zaboravljamo da svijet nije tu zbog nas. Briga Zemlju za naše pandemije, moralne nazadnosti, konzumerizam, korupciju i ostale suvremene boljetice u kojima se utapamo. Priroda je svevremenska i nadživjet će sve naše brige. I jedan ljudski život samo je tren u njezinim vremenskim gabaritima. Upravo to je shvatio Davorin Mance, i to je ta „utjeha“ koju nam svojim fotografijama prenosi.

Davorin nije putovao sam, na proputovanje američkim nacionalnim parkovima otisnuo se u dva navrata sa svojim foto drugom, stručnjakom za zaštitu prirode i publicistom Sinišom Golubom. Upravo je Golubov putopis američkim nacionalnim parkovima, pod nazivom „Nagovor na odvažnost“ 2019. godine na Croatian Travel Festivalu osvojio nagradu „Dijana Klarić“ za najbolji hrvatski putopis za tu godinu. Golub piše: „Istraživali smo taj prostor Jugozapada zajedničkim snagama, kroz dva cestovna putovanja (road trips) 2017. i 2019. godine, onako kako to rade sami Amerikanci. Između dva motiva ponekad bismo odvalili i tri stotine cestovnih milja, uvijek s fotokamerom u krilu, hitajući po američkom asfaltu do onoga što je zapravo srž izvorne Amerike: divljina, netaknuto, prostor gdje je čovjek samo prolaznik koji se ne zadržava. Putovanje na kontinent o kojem sanjaš odmalena, uvijek tako djeluje na čovjeka: opojno, sužava žile i povisuje krvni tlak u željenom smjeru.“

Dvojica su to entuzijasta, dvojica vizionara koji iza sebe ostavljaju trag. Proživljeno na tim putovanjima pretočili su svaki u svoju kreaciju, jedan u knjigu, drugi u izložbu.

Davorin Mance predsjednik je jednog od najaktivnijih fotoklubova u Hrvatskoj, nadaleko poznatog Fotokluba Čakovec. Klub čine izrazito uspješni fotografski individualci, no oni isto tako umješno funkcioniraju i kao grupa. Uspjeh kluba izvire iz sljedećih aktivnosti: obaveznoj godišnjoj zajedničkoj izložbi članova, pojedinim samostalnim autorskim izložbama članova diljem Hrvatske, uspjehom i nagradama na međunarodnim foto-salonima, zajedničkim radnim foto-izletima i specijaliziranim foto-radionicama za članove čime dodatno i ciljano produbljuju svoje znanje i konkurentnost. No, ono po čemu se zbilja uzdižu od ostalih klubova je nakladnička djelatnost. Malo koji klub može se pohvaliti autorima koji su jednako potentni kako u fotografskom izričaju, tako i u  pisanoj riječi i koji su u zadnjih nekoliko godina napisali, otisnuli i izdali čak četiri fotografske teorijske knjige. Radi se o ekipi koja fotografsku scenu doslovno stvara. Pridružimo li tome i edukativne fotografske radionice za djecu i mlade, možemo reći da je jedan od njihovih glavnih ciljeva – obrazovati kvalitetnu fotografsku publiku, vrlo dobro obavljen.

„Spiritus movens“ kluba Davorin Mance svoj uspjeh tako žanje na više područja, a za lokalnu zajednicu i naš muzej izrazita je čast ugostiti njegovu treću samostalnu izložbu.

Pozivamo sve zainteresirane u petak 15.10.2021. u 19 h na putopisno predavanje Davorina Mancea u Izložbeni salon Muzeja Međimurja Čakovec.

Izložba ostaje otvorena do 31. listopada 2021.

Maša Hrustek Sobočan

Fotografije s otvorenja: Silvio Benč