Otvoren Centar za kulturu “Rudar” – sv. Barbara obradovala građane grada Mursko Središće

Na sam blagdan svete Barbare, zaštitnice rudara, a ujedno i gradski blagdan, u Murskom Središću je otvoren dugo očekivani Centar za kulturu „Rudar“. Trinaest godina  bilo je potrebno da se ostvari vizija i želja mnogih mještana da konačno  dobiju taj toliko željeni, kako oni vole kazati „hram kulture“.

Puno mještana došlo je na otvorenje. Tu su bili i mnogi posebni gosti i uzvanici. Poseban izaslanik predsjednika Sabora Darko Horvat, izaslanik  predsjednika Vlade i ministrice kulture Ivica Poljiček, međimurski župan Matija Posavec, njegov zamjenik Josip Grivec, gradonačelnik  Preloga Ljubomir Kolarek, načelnici i gradonačelnici susjednih općina i gradova, te prijatelji iz susjednih država Slovenije, Mađarske i Austrije.

Prvo im je prikazan video o fazama izgradnje samog doma, gdje su se posjetioci mogli uvjeriti na koji je način iz „ružnog pačeta“ izrastao jedan prelijep i velebni objekt.

Nakon izvođenja himni, državne i gradske od strane Pjevačkog zbora  KUD-a „Mura“ , prisutnim se vrlo emotivnim govorom obratio, svakako najzaslužniji što se M. Središće danas diči jednom takvom kulturnom ustanovom, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak.

Prisjetio se puno lijepih dana i trenutaka koje su proveli mnogi građani  u dugom nizu od pedeset godina, u tom kultnom kinu „Rudar“. Prisjetio se i peći na drva, i  lož ulje, drvenih stolica. Da, i pušilo se u kinu tako da nekad  nisi ni vidio ekran, ali se prisjetio i svih onih divnih ljudi koji su u kinu radili i Rozike i Agate, i Lejpoga  Iveka i Mire, Bubija, Hozjana, ali i majstora za sve, Pepija. Ovdje su se rađale prve ljubavi, pali prvi poljupci, nastupali poznati pjevači.

No nadolazeća tehnologija jednostavno je izbrisala kino, predstava više nije bilo, a zgrada je vapila za obnovom. Pokušale su tadašnje vlasti s vizijom izgradnje potpuno nove  zgrade, no sve je to iz financijskih razloga palo u vodu. 2004. godine zgrada je proglašena nesigurnom te je zatvorena. Unatoč tome kulturni život nije zamro. Snalazile su se  udruge na razne načine najčešće koristeći sportsku dvoranu, ali to nije bilo to, grad je i dalje vapio za kulturnim prostorom. Do 2008. godine nije se ništa događalo, a tada je osnovano povjerenstvo za adaptaciju postojeće zgrade. Krenulo  se polako sa 200.000,00 kn koje je dalo Ministarstvo za kulturu na čelu s Božom Biškupićem. I tako je počelo, godina za godinom, uz stalna ulaganja Grada, Ministarstva za kulturu i Međimurske županije, danas  je Centar za kulturu „Rudar“ tu. Ukupna investicija iznosi  8.684.337,44 kn, te je još 1,5 milijuna kuna utrošeno u ostali dio zgrade. Iz  gradskog proračuna izdvojeno je  pet i pol milijuna kuna, Ministarstvo kulture izdvojili je 3 milijuna, a Međimurska županija 200.000,00 tisuća kuna.

Na kraju se gradonačelnik Srpak zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli oko izgradnje Centra za kulturu „Rudar“.

Nakon Srpaka riječ je uzeo župan Matija Posavec istaknuvši kako su i on i Dražen od prvog trenutka kliknuli, te znali kojim putem krenuti u zajedničkoj suradnji. Županija nije pomogla samo financijskim sredstvima već i lobiranjem, a sav taj trud uložen u zajedničku suradnju vidi se danas tu. Mursko Središće zaslužuje i treba jedan tako reprezentativni objekt.

Darko Horvat  posebni izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i svakako osoba koja je uz gradonačelnika Dražena Srpaka uložila najviše truda lobirajući za naš „serjojnski“  Centar za kulturu „Rudar“, prisjetio se kako su se prije godinu dana, kada je bio tu, u onoj još uvijek „sirovoj“ dvorani  zapitali gdje namaknuti još četiri milijuna kuna koliko je falilo. I pala je odluke da će pokušati nabaciti barem dio novca. I uspjeli su, prvo milijun, pa je skočilo na milijun tristo da bi završili na milijun sedamsto tisuća,  a razlika se dokapitalizirala iz gradskog proračuna. Projekt je zaživio , danas smo u ovom prekrasnom reprezentativnom objektu, no treba reći i još nešto. Mursko Središće je  četvrti grad u Hrvatskoj po izvlačenju novca iz EU. Znači zadaća je savladana, samo treba nastaviti dalje. Mursko Središće nije grad kroz koji se izlazi iz Hrvatske, nego obrnuto, Mursko Središće je grad kojim Europa ulazi u Hrvatsku.

Posebni izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministrice kulture  Blaženke Divjak, glavni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljićak u svom obraćanju rekao je da mu je čast što može u njihovo ime biti na otvorenju tako reprezentativnog velebnog objekta. Ovo je prostor koji bi morao imati svaki grad, i da mu je neobično drago vidjeti takav objekt koji će se sigurno napuniti mnogim kulturnim događajima. Lijepo mu je čuti pohvale na račun Ministarstva i drago mu je što je Ministarstvo te novce upravo proslijedilo u Mursko Središće.

Na kraju su na pozornici Centra,  djeca iz  Dječjeg vrtića „Maslačak“  Ena Bogdan, Klara Štumberger i Roko Štefan, uz pomoć Dražena Srpaka, Darka Horvata, Ivice Poljička i Matije Posavca svečano prerezala traku i time je i službeno otvoren  Centar za kulturu „Rudar“ Mursko Središće.

Župnik Tomislav Antekolović, na  kraju je blagoslovio i  posvetio ovaj „serjojnski   hram kulture“.

Za kraj je ženska grupa „Ftičice“ izvela nekoliko lijepih međimurski pjesama, koje su još dodatno razdragale mnogobrojne posjetitelje. Svakako na kraju treba posebno pohvaliti voditeljicu cijelog programa Aleksandru Ličanin, koja je sve prisutne provela kroz program na jedan  suptilan i emotivan način.

(Z. Rihtarec, foto: Tin Tomanić, A. Jurak)