OSIM KUPALIŠTA FUSEK POSTAO I CENTAR ZA KULTURU ! (foto Marijan Hren i Anđelko Jurak)

Mursko Središće odavno je grad bez kulturnih zbivanja. Ako ne računamo sporadične predstave u sklopu “Ljeta uz Muru” ili ovogodišnje proslave ulaska Hrvatske u EU, na tom području ne događa se ništa.

Svakako je opravdanje to što nemamo Centar za kulturu koji se u planovima spominje više od 15 godina. Od propalih projekata vrijednih nekoliko stotina tisuća kuna, a koji su danas samo bezvrijedan papir, došlo se do adaptacije prostora kina Rudar koji bi poslužio za tu svrhu.

Kada se i to konačno dogodi, opravdanja za nedostatak kulture više ne bi trebalo biti.

Dotle se lljudi snalaze na razne načine, najviše po principu “sam svoj majstor” ili “snađi se druže” ! Tako je i skela na Fusku osim kupališta postala i svojevrstan “centar za kulturu”. U jednom od naših obilazaka naišli smo na Dragutina Levačića – Lelija, poznatog središćanskog slikara, kako u predivnom okruženju i krasnoj prirodi koja mu služi kao motiv, završava jednu od svojih slika.

Na Fusek ne zalaze samo slikari. Ima tu i tamburaša, harmonikaša, flautista i ostalih glazbenih umjetnika koji vrlo rado zabavljaju prisutne mještane.

Izgleda da su građani odlučili uzeti stvar u svoje ruke i svoje kulturne potrebe zadovoljiti na način koji im najviše odgovara. Bar nitko ne može reći da smo nekulturni !