Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu održao svoju godišnju skupštinu

Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu u ponedjeljak, 4. ožujka, održao je svoju godišnju skupštinu, okupivši aktivne članove na susret posvećen upoznavanju s rezultatima rada prethodne godine, odnosno službenoj potvrdi planova za nadolazeća razdoblja.

Na početku skupštine predsjednik Ogranka Zoran Turk pozdravio je sve okupljene članove Ogranka te zahvalio na dolasku. Uslijedio je i pozdravni govor međimurskog župana Matije Posavca, također višegodišnjeg člana Matice hrvatske, koji je pohvalio dosadašnji rad čakovečkog Ogranka te najavio buduće zajedničke projekte u čijoj će realizaciji Međimurska županija i dalje čvrsto financijski stajati iza Ogranka.

Nakon izbora radnog predsjedništva, predsjednik Turk ukratko je prikazao rad Ogranka kroz proteklu godinu, kao pozitivno istaknuvši stabilizaciju prihoda koja je omogućila znatno povećanje opsega aktivnosti, uključujući izdavanje nekoliko kapitalnih djela, zaposlenje djelatnika na puno radno vrijeme i ostalo. Posebno je naglašeno kako su vraćeni Dani Matice hrvatske te kako je Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu bio jedan od organizatora prvoga međunarodnoga skupa o nematerijalnoj baštini u studenom 2023. godine, što će krajem ove godine rezultirati i izdavanjem zbornika.

Naposljetku, među planovima važno je mjesto dano i namjeri osnivanja Mladeži Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu kao savjetodavnog tijela, koje će znatno pripomoći pomlađivanju Ogranka i njegovim aktivnostima u duhom nizu godina. Najavljeno je i objavljivanje važnih djela, „Antologije međimurske popijevke“ Stjepana Hranjca i Branimira Magdalenića, monografije o Nikoli VII. Zrinskom Hrvoja Petrića te o pavlinskom samostanu u Šenkovcu Marijane Korunek-Medved.

Glavna tajnica Anita Novak potom je, u skladu s izvještajem Nadzornog odbora, ukratko prikazala prihode i rashode Ogranka kroz 2023. godinu, naglasivši kako je financijska situacija pozitivna i stabilna, s jedanaest tisuća eura pozitivne razlike prihoda nad rashodima.

Nakon navedenih izlaganja te izvještaja predsjednika verifikacijske komisije Ivana Vuka o brojnom stanju članova na skupštini, pristupljeno je glasanju te su jednoglasno prihvaćeni izvješće o radu i financijskom poslovanju Ogranka, izvješće Nadzornog odbora te program rada i financijski plan 2024. godine.

Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu