Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu donio odluku o pokretanju nagradnog natječaja za učeničke istraživačke radove „Dragutin Feletar“

U petak, 7. srpnja, u prostorijama čakovečkog Ogranka Matice hrvatske održana je posljednja sjednica Predsjedništva i Nadzornog odbora prije početka ljetne stanke.

Među ostalim točkama, vodstvo Ogranka jednoglasno je donijelo odluku o pokretanju nagradnog natječaja za istraživačke radove učenika osnovnih i srednjih škola u Međimurskoj županiji. S obzirom na njegov značaj na širokom rasponu znanstvenog rada, broj monografija i drugih radova posvećenih istraživanju međimurskih tema te na dugogodišnju suradnju s Maticom hrvatskom, odlučeno je da se dodjeljivana nagrada imenuje po akademiku Dragutinu Feletaru. Prvo raspisivanje natječaja planirano je već za nadolazeću školsku godinu, a javnost će o detaljima i uvjetima prijave biti obavještena pravovremeno.

Zbog spomenutog značaja, kao i uloge koju je igrao u njegovom pokretanju krajem 1960-ih, odlučeno je i da će novo izdanje Hrvatskoga kajkavskog kolendara za 2024. godinu također biti posvećeno akademiku Feletaru. Članovi Predsjedništva spomenuli su se i akademikove uloge u Zrinskoj gardi Čakovec te Družbi „Braća Hrvatskoga Zmaja“.

Minutom šutnje na početku sjednice počast je odana i nedavno preminulom prijatelju i redovitom sponzoru aktivnosti Ogranka Đuri Horvatu te zaljubljeniku u međimursku pjesmu i tradiciju Augustu Gustiju Draksaru.

(Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu)