OGRANAK MATICE HRVATSKE Iduće godine očekuje nas dokumentarni film o svetom Jeronimu i Štrigovi

 

U ponedjeljak, 30. rujna, na obljetnicu svečeve smrti, u sklopu Dana svetog Jeronima u prostorijama Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu održano je predstavljanje scenarija dokumentarnog filma o svetom Jeronimu i njegovom višestoljetnom štovanju u Štrigovi.

Pozdravivši mnoštvo okupljenih, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu Zoran Turk ukratko je predstavio višegodišnji projekt promocije lika i djela svetog Jeronima, odnosno njegovog kulta, povezan s Danima svetog Jeronima, naglasivši kako brojna turistička ponuda u Hrvatskoj u suvremeno doba počiva upravo na dostignućima humanističkih znanosti.

Istaknuvši stoga važnost koordiniranja popularizacije svetog Jeronima na nacionalnoj razini, najavio je i kako će u srijedu, 2. listopada, predstavnici Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu prošle godine izdani zbornik „Sanctus Hieronymus Stridone parva natus“ promovirati u Skradinu, gradu koji također svoj spomendan i vjerski identitet vezuje uz stridonskog sveca. Naposljetku, zahvalio je Međimurskoj županiji i Općini Štrigova na financijskoj potpori zahvaljujući kojoj je ovaj projekt započet, odnosno Varaždinskoj biskupiji i Župi svete Marije Magdalene u Štrigovi na čelu sa župnikom Kristijanom Kuharom, koja je zajedno s Ogrankom i nositelj projekta snimanja filma.

Autorica scenarija Kristina Štebih osvrnula se na dosadašnji rad na pripremanju filma u suradnji s Matkom Buvačem u ulozi budućeg redatelja. Pritom je navela kako je planirano trajanje dokumentarnog filma 45 minuta, uslijed čega će biti pogodan ne samo za jačanje turističke ponude Štrigove i Međimurja, već i za uporabu u obrazovne svrhe. O svetom Jeronimu i važnim aspektima njegovog štovanja pred kamerom će govoriti niz hrvatskih, ali i stranih stručnjaka, odnosno osoba iz znanstvenih, crkvenih, turističkih i drugih krugova.

Međimurski župan Matija Posavec razložio je važnost čuvanja spomena na iznimne povijesne ličnosti poput svetog Jeronima za regionalni i nacionalni identitet, naglasivši kako u tom pogledu posebno mora djelovati upravo Međimurska županija. Pritom se osvrnuo na niz povijesnih podataka i dokumenata iz proteklih stoljeća koji su na razne načine tvrdili i dokazivali kako je Jeronimov rodni Stridon upravo Štrigova u Međimurju. Također, napomenuo je i ustrajne napore Međimurske županije i partnera da se u Štrigovi naposljetku otvori i interpretacijski centar vezan uz svetog Jeronima.

Premijera filma planirana je za Dane svetog Jeronima 2025. godine u Štrigovi.

Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu