Održano tradicionalno proštenje u Štrukovcu: Svetoj misi prisustvovao je i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak

U čast Majke Božje Škapularske ili Gospe Karmelske u nedjelju, 18. srpnja 2021. godine, u Štrukovcu se je održalo tradicionalno proštenje. Svetu misu je predvodio župnik Župe Selnica Tomislav Leskovar Uz mnoštvo vjernika svetoj misi prisustvovao je i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, kao i predsjednik MO Štrukovec Ivan Vršić. Štrukovec je najmanje naselje u sastavu Grada Mursko Središće, no nipošto nije najmanje važno. Mjesto je to vrijednih ljudi kojima vjera igra važnu ulogu u životu, pa su već do sada dali nekoliko župnika. Štrukovec je u sastavu Župe svetog Marka u Selnici, s kojom Grad Mursko Središće, baš kao i s ostalim okolnim župama dobro surađuje. I ove je godine grad župi odobrio donaciju za vanjsko uređenje kapele Gospe Škapularske u Štrukovcu u iznosu od 2/3 ukupnog iznosa.

Na kraju mise, dugogodišnji župnik, velečasni Tomislav Leskovar župljanima je najavio da će s 22. kolovozom biti premješten u Đurđevac, a novi župnik u Selnici bit će Mario Križanac koji je do sada bio župnik u Župi Reka.

Blagdan Gospe Karmelske, koja se slavi 16. srpnja, odobrio je papa Benedikt XIII. 1726. godine. Iznad lučkog grada Haife u Izraelu prostire se brdo Karmel – Božji vrt, vinograd. Prorok Ilija je u svoje vrijeme boravio na tom brdu, tražeći u samoći i molitvi snagu za svoj proročki poziv. U vrijeme križarskih ratova u 12.st, neki su se križari i hodočasnici također povukli iz svjetovnog života i na Karmelu živjeli kao pustinjaci. S vremenom će se oblikovati u zajednicu, koja će po gori na kojoj prebivaju biti nazvana karmelićani.

Kada su muslimani u 13. st zavladali Palestinom i gorom Karmel, karmelićani su trebali napustiti svoje prebivalište i prijeći u Europu, no u novim okolnostima je postao upitan njihov opstanak. Prema predaji, tadašnji general Šimun Stock se žarko molio Majci Božjoj da spasi zajednicu od propadanja, te je 16. srpnja 1251. godine imao viđenje u kojemu mu se ukazala Gospa i rekla da uvijek novi škapular (gornji dio odjeće koji nose mnogi redovnici, a sastoji se od dvije široke trake, od kojih jedna pada niz prsa, a druga niz leđa) preko kojega će njega i sve koji ga budu nosili čuvati od nagle i nepripravne smrti, te ih blagosloviti posebnim milostima. Od tada se škapularska pobožnost počela naglo širiti.

(GMS)