Održano svečano predstavljanje „Antologije međimurske popevke”

U utorak, 23. travnja, u dvorani uz prostorije Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu u sklopu Dana Međimurske županije održano je predstavljanje „Antologije međimurske popijevke“ autora dr. sc. Stjepana Hranjeca i prof. Branimira Magdalenića.

Prigodnom međimurskom popijevkom program, koji je vodio Saša Vuković, glazbenim nastupom otvorili su sopranistica Ivana Tkalec i članovi Komornog županijskog orkestra „Stjepan Bujan Stipić“. Budući da su obojica autora djelatnici čakovečkog Odsjeka Učiteljskog fakulteta, okupljenima se najprije obratila prodekanica dr. sc. Blaženka Filipan-Žignić, koja je izrazila zadovoljstvo zbog ovog projekta te istakla da se Odsjek u Čakovcu već godinama uključuje u razne inicijative čuvanja i inovativne načine promoviranja međimurske popijevke.

O samoj knjizi govorili su predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu Zoran Turk i autori. Zoran Turk pritom je istaknuo kako je „Antologija međimurske popijevke“, koja je izašla kao novo izdanje edicije „Bibliotheca Murodravana“, zasigurno među najvažnijim djelima objavljenima u Međimurju. Posebnu zahvalu, osim autorima, uputio je i sunakladnicima – Međimurskoj županiji, Gradu Čakovcu i Zajednici HKUU-ova Međimurske županije.

Stjepan Hranjec okupljenim slušateljima – koji su dupkom popunili dvoranu – pojasnio je razloge pisanja ovakve antologije, kao i kriterije prema kojima su pjesme zastupljene u njoj birane i obrađivane. Kao glavni pritom su uzeta tri: estetski, izvedbeni (interpretativni) i čestotni. Posebnu pozornost dr. Hranjec posvetio je i načinima zapisivanja tekstova pjesama, s obzirom na teškoće proizlazeće iz nestandardiziranosti kajkavskoga narječja.

Branimir Magdalenić naglasak je stavio na glazbeni, odnosno notni dio „Antologije međimurske popijevke“. Upozorio je pritom na posebne napomene uz svaku pjesmu, zapisane s ciljem pospješivanja njene uspješne interpretacije u što autentičnijem duhu. Također, naglasio je kako se tijekom ovog projekta posvetio i dosad neučinjenom poslu harmonijske analize popijevki.

Nakon još pjesme, večer je završila autorskim pisanjem posveta te ugodnim druženjem uz tradicionalne međimurske specijalitete.

Ogranak Matice hrvatske Čakovec