Održana završna konferencija projekta „Nove prakse-sudioničko upravljanje zgradom Scheier“

U petak, 23. listopada, održana je online završna konferencija za medije i javnost projekta Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier. Predstavljeni su rezultati projekta, ostvarene uspješne aktivnosti te su se sudionici dotakli i teme budućeg razvoja zgrade Scheier, suupravljanja i društveno-kulturnog centra.

Projektom se radilo na uspostavljanju javnog društveno-kulturnog prostora koji bi povezivao građane, organizacije, ustanove u kulturi i donositelje odluka u uzajamnom učenju i kreiranju novih vrijednosti u zajednici, a ostvarena svrha projekta jest unapređenje modela sudioničkog upravljanja, organizacijskih kapaciteta lokalnih vlasti i Platforme, kao i participativnog programa u zgradi Scheier u Čakovcu te aktivno uključivanje građana u procese kreiranja sadržaja, politika i procese suupravljanja javnim prostorom u kulturi.

Projekt Nove prakse-sudioničko upravljanje zgradom Scheier je sufinancirala Europska unija u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. (natječaj Kultura u centru) u 85% iznosu od 2.124.521,30 kuna. Provodio ga je savez udruga Platforma za Društveni centar Čakovec u partnerstvu s Međimurskom županijom od 29. listopada .2018. do 29. listopada 2020. godine.

O značaju i uspjesima projekta govorio je Filip Živaljić, direktor Platforme za Društveni centar Čakovec i ujedno voditelj projekta, te je u svojem predstavljanju naglasio:

Nove prakse su, u dvije godine provedbe projekta, pokrenule proces suupravljanja zgradom Scheier. U ime Platforme za Društveni centar Čakovec zahvalio bi partnerima Međimurskoj županiji na povjerenju i spremnosti za implementaciju navedenog modela, provedbi projekta i suvremenih trendova u području kulture. Unatoč situaciji s pandemijom, projektom smo ostvarili skoro sve planirane ishode i postavili temelje za nove projekte koje će dodatno oživiti prostor u centru Čakovca.“

Partner na projektu bila je Međimurska županija koja je ujedno i vlasnik zgrade Scheier. Savez udruga Platforma za Društveni centar Čakovec koji čini 10 udruga članica (ACT Grupa, Centar za mlade Čakovec, Fotoklub Čakovec, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Međimurja, Speleološka udruga Međimurja,Teuta, Udruga Baraka, Udruga Pokret plus i Udruga mladih “3FF” Čakovec) u partnerstvu s Međimurskom županijom razvijao je model suupravljanja zgradom Scheier u kojemu obje strane, udruge civilnog društva i jedinica lokalne samouprave, zajedničkom suradnjom upravljaju zgradom Scheier.

Aleksandra Ličanin, viša stručna suradnica za kulturu, Upravni odjel za obrazovanje i kulturu Međimurske županije, o projektu je dodala: „Županija nije sudjelovala u odabiru programa koji su se u Šajerici odvijali. Platforma i stručno tijelo koje su u tu svrhu oformili, bili su u tome potpuno neovisni pa nismo ulazili u kvalitetu i kriterije odabira, no svaki od sadržaja bio je primijećen i s naše strane praćen. Prepoznali smo entuzijazam i nastojanje ljudi okupljenih u projektu da naprave pomak na županijskoj kulturnoj pozornici pa i da, na neki način, pomaknu granice u prihvaćanju suvremenih umjetničkih ideja.“

Prezentirale su se brojne aktivnosti koje su uspješno provedene u zadnje dvije godine unatoč nesretnim i veoma nepredvidivim okolnostima širenja epidemije COVID-19 virusa.

O razvoju sudioničkog upravljanja, koordinacijskom i programskom odboru zgrade Scheier i programima govorila je Kristina Pongrac, programska koordinatorica i upraviteljica zgrade Scheier,  dok je o edukaciji predstavnika udruga i građana, mentorstvu, javnim razgovorima i umrežavanjima nešto više otkrila Valentina Nedeljko, koordinatorica edukacija, umrežavanja i javnih razgovora.

Provedeno je čak 30 društveno-kulturnih i umjetničkih programa (17 u zgradi Scheier, 13 online), 28 javnih razgovora (14 u zgradi Scheier, 14 online), 3 edukacijska ciklusa, mentorstvo, 2 regionalna, 3 nacionalna i 1 međunarodno umrežavanje.

„Završnom evaluacijom ostvarenih aktivnosti i stečenih znanja izuzetno je zadovoljstvo pozitivno ocijeniti ovaj kompleksni projekt uspostave višeslojnih suradnji te uvođenja osmišljenih planova i programa. Samim time što smo kroz organizaciju 30 programa uspješno predstavili 95 autora i 135 djela, od čega je 41 rad producirala sama publika, te što smo uveli javni i zajednički suupravljački mehanizam, udvostručili broj korištenja prostora zgrade Scheier i povećali vidljivost programa kroz digitalizaciju istog, uvedene su i nove prakse i sudioničko upravljanje u zgradu Scheier.” zaključila je Kristina Pongrac.

Valentina Nedeljko