Održana sveta misa za Dan grada Mursko Središće

Dan grada Mursko Središće od godine 2019. se prigodno održava na spomendan sv. Ladislava, sveca zaštitnika mjesta, župe i crkve. I dok je prvotno zaštitnik Murskog Središća bio sveti Martin, krajem 17. stoljeća došlo je do promjene. Josip Bedeković, koji nije znao za nestanak župe u Središću, jer se nije dogodio mnogo prije njegove smrti, donosi pučku predaju o promjeni patrona, koja se prilično poklapa s onim što stoji u kanonskim vizitacijama.

On piše da se pripovijeda kako je u Murskom Središću svoju kuriju imao Juraj Nagy, najviši tridesetničar. Nju je, zajedno sa svim ostalim zemljoposjedima, ostavio Zagrebačkom kaptolu, pod uvjetom da se iz podavanja ljetine sagradi crkva na oporučno ostavljenoj zemlji, opskrbi svim potrebnim i posveti štovanju ugarsko-hrvatskog kralja svetog Ladislava. Nadalje, kad se to učini, neka se i prihodi od ljetine daju dijelom crkvi, a dijelom Zagrebačkom kaptolu kao trajnom skrbniku oko podizanja crkve. I tako je Mursko Središće za zaštitnika dobilo sv. Ladislava. Sveti Ladislav je ugarsko-hrvatski kralj, sin kralja Bele I. i brat Jelene, supruge hrvatskog kralja Zvonimira, te utemeljitelj Zagrebačke biskupije.

Misi za Dan grada prisustvovali su gradonačelnik Dražen Srpak, predsjednik Gradskog vijeća Miljenko Cmrečak, te predstavnice Društva žena Mursko Središće i Rudarskog zbora Mursko Središće. Misu je vodio velečasni Mladen Gorupić, župnik u Župi sv. Martina biskupa u Svetom Martinu na Muri.

(GMS)