Održana svečana promocija zbornika o štovanju sv. Jeronima u Štrigovi

Jučer, 2. listopada, u Domu kulture u Štrigovi održana je svečana promocija zbornika o štovanju svetoga Jeronima u tom međimurskom mjestu, Sanctus Hieronymus Stridone parva natus. Zbornik, koji okuplja radove osmero istaknutih stručnjaka s područja teologije, povijesti, povijesti umjetnosti, lingvistike i srodnih disciplina, rezultat je zajedničkoga nakladničkog projekta Varaždinske biskupije, Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, Centra za istraživanje Međimurja i Centra za proučavanje života i djela svetog Jeronima „Hieronymianum“ iz Splita te je objavljen kao 6. djelo u ediciji Bibliotheca Murodravana.

Na početku programa publici su se obratili urednici zbornika. Pozdravne riječi okupljenim predstavnicima Crkve, političkih krugova te znanstvene zajednice, kao i mještanima Štrigove i drugim gostima uputio je domaćin događaja, štrigovski župnik dr. sc. Kristijan Kuhar. Predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu Zoran Turk u svom je obraćanju istaknuo kako je štovanje sv. Jeronima u Štrigovi jedna od najzanimljivijih tema međimurske prošlosti i sadašnjosti te kako ovakav i slični projekti ne bi bili mogući bez kontinuirane potpore Međimurske županije, su-osnivačice edicije Bibliotheca Murodravana. U svom govoru predsjednica Centra za istraživanje Međimurja dr. sc. Maja Žvorc naposljetku se dotakla samog procesa nastanka zbornika, naglasivši izvrsnu suradnju sa svima uključenima, napose urednicima.

Župan Međimurske županije Matija Posavec svojim se govorom osvrnuo na proširene pretpostavke o položaju Jeronimovoga rodnog mjesta, Stridona, zaključivši kako Štrigova posjeduje najjače argumente u svoju korist. U tom smislu spomenuo je i planove za izgradnju Interpretacijskog centra sv. Jeronima. U istom duhu govorila je i zastupnica u Hrvatskom saboru, dr. Andreja Marić, naglasivši kako će sluha i potpore za ovakve projekte, bitne za kulturnu i duhovnu ponudu Međimurja, uvijek biti. Konačno, varaždinski biskup u miru, mons. Josip Mrzljak, okupljene je podsjetio da je povijest učiteljica života, no samo ako smo spremni biti njeni učenici.


Na samom predstavljanju zbornika koje je uslijedilo najprije je govorio recenzent, prof. dr. sc. Ivan Bodrožić. U svom izlaganju prof. Bodrožić u više je navrata istaknuo znanstveni i interdisciplinarni karakter ovog izdanja, podsjetivši međutim istovremeno kako ono treba biti tek početak daljnjih istraživanja, kao i poticaj širenju znanstvenih spoznaja i među ostatkom stanovništva kako Štrigove tako i ostatka Hrvatske. Druga recenzentica, dr. sc. Andrea Radošević potom se kratko osvrnula na svaki od osam članaka sabranih u zborniku, podijelivši ih na dvije skupine – teološku-povijesnu i povijesno-umjetničku. Napokon, na kraju programa doc. dr. sc. Tanja Baran govorila je o potrebi popularizacije ovih spoznaja, kao i samoga sv. Jeronima među narodom, te o mogućim načinima njenoga postizanja.

Svojim pjevanjem program, nakon kojega je uslijedio i kraći domjenak, obogatile su članice Ženske vokalne skupine „Sveti Marko“ iz Selnice.

Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu