ODRŽANA PUTOPISNA VEČER MARINA PERKOVIĆA O OTOKU MLJETU U GRADSKOJ KNJIŽNICI

Marin Perković magistar socijalne ekologije, profesor povijesti i sociologije, bivši ravnatelj Nacionalnog parka Mljet, strastveni planinar, veliki prijatelj središćanskih Bundeka i ljubitelj prirode  u ponedjeljak, 20. veljače održao je putopisnu večer u Gradskoj knjižnici i čitaonici Mursko Središće. U punoj multimedijalnoj dvorani sve prisutne uveo je u svijet prvog našeg morsko zaštićenog područja – NP Mljet.

 

unnamed

Mljetska ikona Marin Perković, lokalni je “sveznadar” široke kulture, bogatoga životnog iskustva i životopisa. Napisao je brojne tekstove o Mljetu, bavi se ekologijom, poviješću, autor je mnogih izložaba o kulturnoj povijesti Mljeta, ali i inicijator i tvorac Mljetske planinarske obilaznice koja je sa svojih 20 KT novi izazov planinarima, ekolozima, ljubiteljima prirode.

unnamed (3)a

Mljet pučinski otok. Još od ilirskih i grčkih vremena, preko rimskih i benediktinskih razdoblja upravljanja otokom provlači se priča o Odiseju koju je elaborirao Aristid Vučetić, pa Ignjat Gjurgjević, pa Salinas Price arheolog iz Meksika do Brodoloma svetog Pavla, ukazuje na geografski, strateški značaj Mljeta u povijesti.

unnamed (1)
Otok Mljet nalazi se u južnodalmatinskoj otočnoj skupini, odvojen od poluotoka Pelješca Mljetskim kanalom. Smatra se najšumovitijim i najzelenijim hrvatskim otokom, čiji je zapadni dio zaštićen kao prvi jadranski nacionalni park, a istočni dio kao rezervat prirodnih rijetkosti. Posebnost NP-a Mljet su i dva slana jezera, te bogata kulturno-povijesna baština, od benediktinskog samostana iz 12. stoljeća, podmorske arheologije, pa sve do ranokršćanske bazilike, rimske palače i termi.

(rt, foto GKMS)

unnamed (4)