Održana promocija „Drama“ Božidara Glavine

Ovog četvrtka, 4. srpnja, Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu upriličio je svečano predstavljanje knjige „Drame“ člana svog Predsjedništva Božidara Glavine, autora više dramskih i drugih djela na standardnom književnom jeziku i na kajkavskom narječju.

Nakon dojmljive glazbene točke Paule Novak kojom je večer otvorena, okupljenu je publiku najprije pozdravio potpredsjednik Ogranka Ivan Pranjić, istaknuvši zadovoljstvo što čakovečki Ogranak Matice hrvatske ima priliku ugostiti takav događaj.

Knjigu, koja se sastoji od dviju drama – „Grabe“ i „U očekivanju Johna Reeda“ – predstavili su autor i književnik Miroslav Gakić, koji je najprije nabrojao sva djela koja je Božidar Glavina dosad objavio, kao najuspješnije istaknuvši „Kolaž“. Budući da su obje nove drame povijesne tematike, kao jedan od motiva koji ga najviše intrigiraju i potiču na pisanje Glavina je izdvojio razdoblje nastanka Sovjetskog Saveza, odnosno unutarnjih previranja u toj državi 1920-ih i 1930-ih godina, s poznatim zloglasnim akterima.

S obzirom da govori o lokalnoj temi, razdoblju mađarske okupacije Međimurja, više pažnje tijekom promocije posvećeno je ipak drami – ili monologu – „Graba“. Kroz razgovor o toj svojevrsnoj sekularnoj ispovijesti neimenovanoga ‘običnoga malog čovjeka’, opterećenog svojim postupcima, Glavina i Gakić dotakli su se niza aktualnih tema, poput mogućnosti biranja između dobra i zla u ratnim okolnostima, teške cijene pasivnosti i dileme čine li sitnice koje čovjek može učiniti doista promjenu.

Uz još jednu glazbenu točku Paule Novak, izvedbom dramskih ulomaka na kajkavskom narječju program je obogatio i Dejan Novak.

Ogranak Matice hrvatske Čakovec