Održana je Weblica 2024: U Čakovcu se okupilo više od 300 zaljubljenika u IT

Šesto izdanje Weblice, regionalne konferencije o web tehnologijama, održalo se 10. svibnja 2024. u zgradi Boksačkog kluba Čakovec, privukavši više od 300 stručnjaka i IT entuzijasta u Čakovec.

Osnovana 2015. godine, Weblica je nastala s ciljem stvaranja centralnog mjesta za razvoj IT sektora u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, prepoznajući potrebu za takvom platformom u našim krajevima. Nakon pauze uzrokovane pandemijom, Weblica se vratila u novom izdanju, ali s istim ciljem – pružiti kvalitetne uvide u opuštenoj i prijateljskoj atmosferi.

Inspirativne teme i brojni stručni predavači

Konferencija je ove godine obuhvatila ukupno 19 predavača na 2 paralelna tracka, uključujući i dva keynote predavanja na kojima se tražila stolica više. Frank Blau otvorio je konferenciju sa zanimljivim predavanjem o relevantnosti poznate izjave M. Luhana iz 1964., “medij je poruka”, u kontekstu moderne podatkovne arhitekture. Konferenciju je zatvorio dr. med. Igor Berecki, renomirani intenzivist/pedijatar u KBC-u Osijek. Njegov govor uveo nas je u temu evolucije i kako nas je ona dovela do ovladavanja znanošću te sposobnošću izrade inteligentnih računala, ali i kako će interakcija s računalima i biotehnološkim znanostima pogurati naš mozak dalje u zasigurno uzbudljivu budućnost.

Uz keynote predavanja, Weblica je ponudila i niz drugih predavanja koja su obuhvatila najnovije trendove i tehnologije u web razvoju. Posjetitelji su mogli čuti o primjeni velikih jezičnih modela, inovativnim pristupima u arhitekturi podataka, razvoju web i cloud-native aplikacija, te zanimljivim uvidima u generativni AI, Elixir, .NET, Symfony i druge tehnologije.

Inače, predavači Weblice su uglavnom poduzetnici u privatnom IT sektoru koji velikodušno dijele svoje dragocjeno znanje i iskustvo. Njihov doprinos značajno utječe na Weblicu i šire gospodarstvo, reflektirajući brz tempo i dinamičnost današnjeg poslovnog svijeta. Ovi stručnjaci, prepoznajući potencijal Weblice od samog početka, svake se godine rado vraćaju na njenu pozornicu.

Zajednica na prvom mjestu

 Weblica je mnogo više od konferencije. Ona je postala zajednica koja raste i uspijeva zahvaljujući zajedničkoj podršci svih sudionika.
Tako su podršku u obliku sponzorstva i partnerstva Weblici 2024 dali Tria, FactoryX, Ebcont, cWebSpace, Hiwe IT., Međimurje IPC, Printex, Humana Nova, Kourses, Framos, Makerspace Varaždin, krtech, FranzNet, Darko Mareš te Full Circle pod vodstvom Marka Palfija koji se pobrinuo da nitko od posjetitelja ne ostane gladan.

Osim kvalitetnih delicija, sudionici su kroz cijeli dan mogli uživati u interaktivnom sajmu na štandovima naših spomenutih partnera i sponzora, gdje su mogli puno toga vidjeti, naučiti i povezati se s liderima u industriji.

Sudeći prema mnogim dojmovima, konferencija je prošla uspješno, a sudionici su bili oduševljeni što se Weblica ponovno održava, veća i bolja nego ikad prije, nudeći više sadržaja nego prethodnih godina.

Organizatori se zahvaljuju svim sponzorima, partnerima, volonterima, predavačima i posjetiteljima te pozivaju sve sudionike Weblice 2024 da ispune upitnik o evaluaciji događaja putem sljedeće poveznice.

Sljedeća Weblica održat će se 9. svibnja 2025. godine. Iako lokacija još uvijek ostaje tajna, sigurno je da će biti negdje u malom lijepom Međimurju.

Magdalena Jelenić