Održan prigodan program “Advent pri serjojnskom mlinaru” u CZK “Rudar” Mursko Središće

Povodom obilježavanja blagdana svete Barbare i početka Adventa u gradu rudara u Centru za kulturu „Rudar“ u organizaciji Grada Mursko Središće, jučer 01. prosinca 2018. godine održao se prigodan program pod nazivom „Advent pri serjojnskom mlinaru“.

Dramska sekcija Kulturno umjetničkog društva „Mura“ Mursko Središće pod vodstvom Bojana Bračka i učenici četvrtog razreda Osnovne škole Mursko Središće koji su članovi „Našeg malog KAJ-a“ pod vodstvom učiteljice Mirjane Mošmondor mnogobrojnim građanima pobliže su predočili život rudara i adventske običaje povodom blagdana svete Barbare. Članice dramske sekcije pobliže su predočile običaj sijanja pšenice u tanjuriće, koja je zatim proklijala, zazelenila se te je postala božićni ukras u kućama i crkvama. Učenici su također prepričali kako se na blagdan svete Barbare odrezala grančica trešnje, stavila se u vodu i na toplo te ona za Božić procvjeta, a opisali su  i rudarski život koji je bio iznimno težak te su prisutnima, govorom i pokretom, prezentirali rudarske riječi poput „hunt“, „karabitka“, „halda“, „rudarski čaj“,…

Djeca iz dječjeg vrtića „Maslačak“ uz pomoć odgojiteljica izveli su program sa spletom međimurskih pjesama dok su djeca iz dječjeg vrtića „Pahuljica“ i njihove odgojiteljice publici kroz pjesmu i ples približili vrijeme adventa.

Folklorna skupina i tamburaška sastav Kulturno umjetničkog društva „Mura“ pod vodstvom Tihomira Benčića i Slavka Bregovića izveli su splet međimurskih pjesama i plesa dok su Mješoviti zbor i Ženska vokalna skupina „Ftičice“ pod vodstvom Marjane Trstenjak izveli pjesme na temu adventa i Murskog Središća.

Na kraju programa sve navedene sekcije KUD-a „Mura“ izvele su te se zahvalile publici pjesmom „Međimurje, kak si lepo zeleno“, a gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak i predsjednik Kulturno umjetničkog duštva „Mura“ Slavko Bregović iznijeli su kako su veoma zahvalni, radosni i ponosni što se u Gradu rudara iznimno njeguje kulturna baština i ljubav prema običajima i zavičaju te su se ujedno zahvalili Vesni Horvat koja se pobrinula za prigodno ukrašavanje bine (adventski vijenac, mlin,…).

(tekst i foto GMS, Marta Tuksar)