ODRŽAN DESETI “NAŠ MALI KAJ”

           Na Međunarodni dan djeteta, 20. studenog, održan je jubilarni, deseti Naš mali kaj u Osnovnoj školi Mursko Središće. Naš mali kaj je manifestacija koju je prije deset godina pokrenula Sonja Vršić, profesorica hrvatskog jezika, s ciljem očuvanja kajkavske riječi među osnovnoškolcima te je svih ovih godina ulagala napore da svaka od njih zablista u punom sjaju. Ove je godine organizirana u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske Čakovec i pod pokroviteljstvom  Grada Mursko Središće.

          Deseti po redu Naš mali kaj bio je, kao što i priliči okruglom broju, popraćen brojnim aktivnostima. Osamdesetak učenika iz devetnaest škola (OŠ Sveti Martin na Muri, OŠ Gornji Mihaljevec, OŠ Orehovica, OŠ Tomaša Goričanca iz Male Subotice, OŠ Štrigova, OŠ dr. Ivana Novaka iz Macinca, OŠ Vladimira Nazora iz  Pribislavca, OŠ Jože Horvata iz Kotoribe, OŠ  Vladimir Nazor  iz Sveog Ilije, Dvojezična osnovna šola Lendava, OŠ Nedelišće, OŠ Petar Zrinski iz Šenkovca, OŠ Kneginec Gornji, OŠ Selnica, OŠ dr. Vinka Žganca iz Vratišinca, OŠ I.G.Kovačića iz sv. Jurja na Bregu, OŠ Kuršanec i OŠ Mursko Središće) u prvom su dijelu Našeg malog kaja sudjelovali u jezičnoj, ilustratorskoj, literarnoj  i fotografskoj radionici koje su vodila velika imena iz tih područja. Jezičnu radionicu vodili su  prof. dr.sc. Stjepan Hranjec  i učitelj Ivan Leček, a ilustratorsku radionicu Smiljana Čoh, poznata ilustratorica dječjih knjiga. U svijet  maštovitog pisanja priča učenike je uveo međimurski pisac  dr.sc. Kristian Novak koji je ujedno i predstavio svoju knjigu Črna mati zemla, a Davor Žerjav i Davorin Mance iz Fotokluba Čakovec s učenicima su podijelili svoje trikove za izradu što uspješnijih fotografija  i pohvalili učenike koji su svojim radovima sudjelovali u fotografskom natječaju Negdašnji kuružjaki u sklopu manifestacije. Desetero je učenika nagrađenih u školskom projektu poticanja čitanja Želim čitati po svom škole sudjelovalo u radionici Škole animiranog filma Čakovec organiziranoj povodom Svjetskog dana animacije pa je tijekom programa premijerno prikazan rezultat radionice, animirani film Lektira na filmu koji je predstavila voditeljica radionice Jasminka Bijelić Ljubić.

         Prof. dr. sc. Blaženka Filipan Žignić predstavila je svoju knjigu Jezik moje bake i Internet. Posuđenice u međimurskom kajkavskom dijalektu – jučer, danas, sutra te tako učenicima  približila njihovu kajkavsku baštinu. Ona je ujedno bila i predsjednica žirija tijekom održavanja kajkavskog kviza Smo kaj pozabili? kojim je započeo drugi dio manifestacije. Uz kolegu Ivana Lečeka budno je pratila učenička nadmetanja u objašnjavanju starih međimurskih riječi i izraza. 

           Događaj su svojim izvedbama uljepšali pjevački zbor, tamburaši i mali fokloraši Klinčeki iz OŠ Mursko Središće te učenici iz svih krajeva Međimurja koji su sudjelovali u literarnom natječaju Zviraju reči i glazbenom natječaju Pesma zvoni. Ravnateljica škole domaćina, Marija Trstenjak, odjavila je program poznatom međimurskom pjesmom Međimurje, kak si lepo zeleno, a ugodno se druženje nastavilo na domjenku gdje su se izmjenjivala iskustva i dojmovi te se kovali planovi za iduće godišnje okupljanje na 11. Našem malom kaju       

                                                                                                             Tatjana Barat