Održan blagoslov jela u Vukanovcu

Danas je u 15.00 sati u Vukanovcu kod kapelice Svetog Križa održan tradicionalni  blagoslov jela za sve župljane Župe „Svete Katarine dj. mč.“ Gornji Mihaljevec, prvenstveno za mjesta koja gravitiraju Vukanovcu (Tupkovec, Vukanovec, Vugrišinec, te dijelom  Gornji Mihaljevec i Gornja Dubrava).

Oblik i izgled košarica je bi priređen sukladno obiteljskog tradiciji, a zajedničko je što su sve košarice bile okićene cvijećem.

Sadržaj košarice različit je prema običaju određenog mjesta i obitelji, a običaj je da se nosi šunka, kruh, jaja, mladi luk, svježi hren, sol, kolači i vino.

Hranu je danas tradicionalno blagoslovio vlč. Mislav Mikac, koji je pored Župe „Sv. Katarine dj. mč.“ I župnik u župi „Pohod BDM“ Macinec , te je blagoslovio jela redom: Martinuševec – 13:00, Prhovec 13:30, Preseka – 14:00, Gornja Dubrava – 14:30, Vukanovec -15:00, Dragoslavec Selo – 15:30, Trnovec – 16:30, Gornji Hrašćan -17:00, Črečan -17:30 i Macinec – 18:00, te na vazmenom bdijenju u subotu i župnoj misi nedjelju ujutro.

Kako je izgledalo u Vukanovcu, govore fotografije.

Željko Tomašić