Odluke Predsjedništva Ogranka Matice Hrvatske Čakovec

Doktorska disertacija o pavlinima u Međimurju bit će novo izdanje Bibliothece Murodravane

Na sjednici Predsjedništva Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, održanoj 7. srpnja, glavna su tema bili nadolazeći projekti. U nakladnički plan za 2023. godinu uvrstit će se doktorska disertacija Marijane Korunek Medved – Razvoj kompleksa pavlinskog samostana Blažene Djevice Marije i svih svetih u Šenkovcu (1376 – 1786) u svjetlu povijesnih i arheoloških istraživanja, i to u okviru Bibliothece Murodravane, kao šesta knjiga u njezinu nakladničkom nizu. Nekoliko nakladničkih projekata Ogranka prijavit će se na poziv Središnjice Matice hrvatske za dodjelu sredstava ograncima.

Također, čakovečki će Ogranak sudjelovati na Festivalu knjige Matice hrvatske koji će se održati u Zagrebu 15. – 18. rujna s ciljem promoviranja izdanja Matice hrvatske i njezinih ogranaka. Održavajući kulturni život u manjim sredinama, Matičini ogranci pridonose decentralizaciji znanosti, kulture, jezikoslovlja i književnosti. Vodstvo Ogranka sudjelovat će i na skupu Matice hrvatske pod nazivom Brendiranje lokalne i zavičajne baštine u djelatnosti ogranaka Matice hrvatske koji će se održati u Ozlju 23. i 24. rujna.

Započela je i priprema Hrvatskog kajkavskog kolendara, godišnjaka Ogranka MH u Čakovcu i jedne od najčitanijih publikacija u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Na sjednici Predsjedništva definirana je glavna tema ovogodišnjega broja – 30 godina Međimurske županije. Hrvatski kajkavski kolendar obuhvaća sljedeće cjeline: društvene teme, povijest, kulturu, gospodarstvo, obrt, poljodjelstvo, sport, ekologiju, književne priloge (već afirmiranih, ali i mladih autora), značajnije obljetnice na lokalnoj i nacionalnoj razini, razne zanimljivosti, etnografiju i etnologiju, obljetnice znamenitih pojedinaca iz hrvatske povijesti i kulture i drugo.

Članovi Uredništva HKK-a pozivaju sve zainteresirane suradnike da se jave na adresu e-pošte [email protected].

Ogranak Matice Hrvatske Čakovec