Obnova rada udruga kulturno-umjetničkog amaterizma u RH

Hrvatski sabor kulture je krovni savez kulturno-umjetničkog amaterizma koji broji 1.026 udruga s 2.345 izvođačkih sastava i 80.000 članova

 

Zadovoljstvo nam je obavijestiti Vas kako su napori Hrvatskog sabora kulture i cjelokupnog sektora kulturno-umjetničkog amaterizma RH u suradnji s Ministarstvom kulture i medija RH urodili plodom.

Načelnik Stožera civilne zaštite RH, dr. sc. Davor Božinović, na konferenciji za medije održanoj 26. svibnja 2021. objavio je da se od ovog petka, 28. svibnja 2021. godine, mogu održavati sve amaterske kulturno-umjetničke izvedbe, programi i manifestacije na otvorenim prostorima, a probe i u zatvorenim prostorima uz obvezno pridržavanje strogih mjera fizičkog distanciranja, svih protuepidemijskih mjera, posebnih preporuka i uputa HZJZ-a te nužnih epidemioloških mjera propisanih Odlukom.

– Obustava održavanja svih amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija nalaže se isključivo u zatvorenim prostorima – kažu iz Hrvatskog sabora kulture.

Nadalje Hrvatski sabor kulture poziva sve udruge kulturno-umjetničkog amaterizma u RH da već danas započnu s obnovom rada na način i u skladu s mjerama propisanima Odlukom Stožera civilne zaštite RH koja je danas stupila na snagu.

– Obnovu rada naših udruga bit će teško pokrenuti zbog šestomjesečne obustave rada, neplaćenih računa te izgubljenih radnih mjesta stručnih voditelja ovih udruga, a sve to zbog neosmišljenih mjera potpore za ovu djelatnost. Tim više jer i danas kako nam javljaju naše udruge, unatoč dozvoli održavanja amaterskih proba u zatvorenim prostorijama, one su suočene s nevjericom vlasnika prostorija koji im onemogućavaju pristup u iste i obnovu rada. Unatoč svim tim problemima, riječima amatera koji sebe smatraju neuništivima, a nošeni ljubavlju i entuzijazmom prema svojoj kulturi i umjetnosti, oni će obnoviti i ojačati svoju djelatnost na korist hrvatskom društvu u cjelini – poručuju iz HSK-a.

Tajnik Hrvatskoga sabora kulture

dr. sc. Dražen Jelavić

Predsjednik Upravnog odbora  Hrvatskoga sabora kulture

Dejan Buvač, v. r.