OBILJEŽEN MAJČIN DAN U SREDIŠĆANSKOJ SPORTSKOJ DVORANI

Majčin dan je blagdan u čast majki i majčinstva koji se u većini zemalja obilježava svake godine druge nedjelje u svibnju. U zapadnom svijetu je uspostavljen u 20. stoljeću. Kao osnivač današnjeg Majčinog dana slovi Anna Marie Jarvis. Ona je u Graftonu 12. svibnja 1907. u nedjelju nakon druge godišnjice smrti njezine majke osnovala Memorial Mothers Day Meeting.

 S 500 bijelih karanfila izrazila je svoju ljubav prema preminuloj majci i u mjesnoj ih je crkvi dijelila drugim majkama. Posvetila se inicijativi za osnivanje službenog državnog praznika u čast majki, pišući pisma političarima, gospodarstvenicima, svećenicima i ženskim udrugama. Već 1909. majke su u 45 država SAD-a slavile Majčin dan.

Nedugo zatim Majčin dan postao je praznik i u drugim državama, a kod nas se počeo obilježavati uspostavom samostalne Republike Hrvatske jer se prije u komunističkim zemljama pa tako i u Jugoslaviji nije spominjao, već je bio odbačen kao reakcionarna tvorevina zapadnog svijeta koju je zamijenila proslava Dana žena.

Ovaj dan kao i Svjetski dan plesa obilježen je jučer u sportskoj dvorani u Murskom Središću. Tamo su učenici priredili program koji se sastojao od pjesme i plesa i tako su svojim majkama čestitali njihov dan. Dvorana je bila ispunjena i odzvanjala je dobrim emocijama koje su se prenijele na sve prisutne, bake, očeve, tete i naravno na mame.

(rt, foto A. Jurak)

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10