NOĆ KNJIGE U KNJIŽNICI „NIKOLA ZRINSKI“ ČAKOVEC

Noć knjige održava se 23.4. 2015. treći put u Knjižnici “Nikola Zrinski” Čakovec.
Ovogodišnja Noć knjige održavatI će se na dvije lokacije, matineja na Dječjem i Općem odjelu Knjižnice “Nikola Zrinski”Čakovec, a glavni program u velikoj dvorani Centra za kulturu Čakovec.

Svi programi za sudionike su besplatni, ali je za program u Centru za kulturu Čakovec obavezno prije na blagajni podići besplatnu ulaznicu.

Matineja:
12,00 sati Čajana na mjesecu, književni susret s Gordanom Lukačić (Dječji odjel)
15,00 sati Vezanje čvorova, radionica  (Dječji odjel)

18,00 sati Predavanje HGSS Stanice Čakovec (Opći odjel)

unnamed

Glavni program ostvaruje se u suradnji s Centrom za kulturu Čakovec

20,00  sati Tribina Čakovec četvrtkom

predstavljanje knjige K2- trijumf i tragedija,

gost autor Stipe Božić, moderatorica Željka Hatvalić Strahija

21: 30 sati  projekcija filma Mate svjetski, režija Stipe Božić , trajanje 30 minuta

unnamed (1)

Noć knjige 23.4.2015.g

Više o glavnom programu

Knjižnica “Nikola Zrinski “Čakovec u suradnji s Centrom za kulturu Čakovec

20,00 sati Tribina Čakovec četvrtkom

predstavljanje knjige K2- trijumf i tragedija i projekcija filma Mate svjetski

gost autor Stipe Božić

moderatorica Željka Hatvalić Strahija

unnamed

K2- trijumf i tragedija

Zbog velikog broja žrtava planinu K2 alpinisti zovu “Divljom planinom” i smatraju je najopasnijom od svih osamtisućnjaka, puno težom za uspon od samog Everesta. Knjiga “K2 – trijumf i tragedija” potresna je i dramatična priča o usponu na tu “Divlju planinu”, sportskom trijumfu koji se prilikom silaska s vrha pretvorio u tragediju i grčevitu borbu za preživljavanje.

Najuspješniji hrvatski alpinist svih vremena osvojio je tri najviša svjetska vrha (Mount Everest, K2 i Kangchenjunga), popeo se na najviše vrhove svih kontinenata te ispenjao sve najteže alpske stijene. Mnogi od tih uspona bili su iznimno teški i opasni, mnogi su, na žalost, uzeli i ljudske žrtve, ali za samog Božića najopasniji je bio uspon na drugi najviši vrh svijeta, 8611 metara visoki K2.

 

Stipe Božić autor je više alpinističkih i putopisnih knjiga, ali upravo u ovoj knjizi ispripovijedao je svoje najdramatičnije penjačko iskustvo, koje ga je dovelo do psihičkog i fizičkog ruba, i tijekom kojeg se neprestano borio i za svoj život i za život svojih penjačkih partnera. (izvor: MVInfo)

 

Dobitnik nagrade Kiklop u kategoriji publicistička i znanstvena knjiga u 2014.godini

Mate svjetski

(2012.g),

trajanje 30 min

režija Stipe Božić

Na osnovi svjedočenja njegove rodbine i prijatelja te dnevnika i fotografija Stipe Božić pokušao je dočarati pustolovni duh Mate Šimunovića koji je nepravedno zaboravljen. Putovanja po dalekim krajevima, osim Šimunovićevim fotografijama, ilustrirao je svojim i snimkama Marija Saletta.

unnamed (2)

Svjetski putnik Mate Šimunović (1900. -1969.) i njegov pas Globus prevalili su biciklom, pješice i malom jedrilicom 360.000 kilometara, na 5 kontinenata. Putovali su 19 godina i obišli 70 država te posjetili na tisuće otoka i otočića po Indijskom i Tihom oceanu. O njemu su pisale tadašnje najuglednije novine svijeta. Sve to vrijeme Mate je nosio u kožu uvezani dnevnik u koji su mu se upisali mnogi ugledni domaćini. Kada se pred obalom Sumatre njegova brodica prevrnula, pas Globus spasio mu je knjigu. Mate je snimio na stotine fotografija te pisao dnevnik. Iz tih se zapisa vidi kako mu danas nema ravnoga pustolova, a fotografije koje je snimio svjedoče o svijetu kakvog više nema.

 
Željka Hatvalić Strahija
dipl.bibl./prof.
Informator na Općem odjelu

unnamed (1)