NOĆ KNJIGE U KNJIŽNICI „NIKOLA ZRINSKI“ ČAKOVEC

Knjižnica “Nikola Zrinski” Čakovec u petak 21. travnja 2017. organizira Noć knjige.

Noć knjige održat će se u petak 21. travnja 2017. i vezana je uz 22. travanj Dan hrvatske knjige i 23. travanj Svjetski dan knjige i autorskih prava. Noć knjige osmišljena je kao manifestacijia koja potiče kulturu čitanja, razgovor o literaturi, književnosti i svemu onome što knjiga predstavlja ili treba predstavljati u suvremenom društvu.

Program:

19 sati otvorenje izložbe “Kulturni i društveni život najsjevernije općine Međimurja” i svečano otvorenje Noći knjige 2017.

lokacija: Knjižnica “Nikola Zrinski” Čakovec, Opći odjel

20 sati književni susret s Kristianom Novakom

lokacija: Centar za kulturu Čakovec, Mala scena Vinko Lisjak

21:30 sati koncert Lea Šprajc, uz pratnju Filipa Horvata, Nevena Kolarića, Krunoslava Lajtmana i Željka Posavca

lokacija: Centar za kulturu Čakovec, Mala scena Vinko Lisjak

Program Noći knjige ostvaren je u suradnji s Centrom za kulturu Čakovec i financijsku podršku Grada Čakovca.

Ulaz slobodan!

  1. travanj Dan hrvatske knjige
  2. travanj Svjetski dan knjige i autorskih prava

nkbaner

Više o programima:

Izložba “Kulturni i društveni život najsjevernije općine Međimurja“ tematizira razdoblje života društvene zajednice nakon Drugog svjetskog rata pa do osnutka današnje Hrvatske kulturno umjetničke udruge Sveti Martin (1995.), dajući tek grube osnove i natruhe bogatog te, po mnogim značajkama, osebujnog načina življenja. Vrijednosti tih nastojanja, temelji koji su “utkani” u kolektivnu svijest ljudi ovog kraja, osjećaju se i u današnjim generacijama.

Cilj je izložbe senzibilizacija javnosti na važnost i vrijednost kulturne baštine tog razdoblja te poticaj, prije svega, mlađim zainteresiranim žiteljima na daljnja istraživanja kako kulturne baštine, tako i društvenog života najsjevernije općine Međimurja. (mr. Dražen Crnčec, prof)

izložba1

Kristian Novak (Baden-Baden, 1979.) djetinjstvo je proveo u Sv. Martinu na Muri. Gimnaziju je pohađao u Čakovcu, diplomirao kroatistiku i germanistiku te doktorirao na Poslijediplomskom studiju lingvistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Šest godina radio je kao asistent na Odsjeku za germanistiku istoga fakulteta, a 2012. godine prelazi na Odsjek za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Rijeci, gdje danas predaje kao docent. Bavi se istraživanjima na području povijesne sociolingivistike, analize diskursa i jezične biografistike. Od 1998. do 2009. godine bio je standardni reprezentativac RH u karateu; osvajač je niza medalja na europskim i svjetskim prvenstvima.

Objavio je romane Obješeni (2005.) i Črna mati zemla (2013.) koji osvaja Nagradu Tportala za roman godine, i Ciganin, ali najljepši (2016.). Črna mati zemla ubrzo je doživjela nekoliko stranih izdanja, a kazališna i filmska adaptacija su u tijeku. (izvor Ocean more)

Kristian-Novak-oceanmore

Lea Šprajc (1995.) studentica je treće godine preddiplomskog studija kroatistike i etnologije i kulturne antropologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Glazbom se aktivno bavi od jedanaeste godine, upisuje i završava i osnovnu i srednju glazbenu školu. Od osnovne škole svira gitaru i sklada vlastite pjesme. 2010. godine je osvojila Grand Prix na Malom Mef-u. Osim vlastitih pjesama izvodi i međimurske tradicionalne pjesme.

Željka Hatvalić Strahija
dipl.bib./prof.
Informator na Općem odjelu
Knjižnica “Nikola Zrinski” Čakovec

ls2