Noć knjige 2024.

Trinaesta Noć knjige manifestacija je koja u središte svojeg interesa stavlja djela, njihove autore i čitatelje, a koju priređujemo u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige.

Pozivamo vas da nam se pridružite u utorak 23. travnja u 17 sati i 30 minuta na otvorenju izložbe “Mostovi okruga M” na Općem odjelu Knjižnice.Izložba obuhvaća fotografije starih mostova koje su preuzete iz knjige „Kartoteka mostova: mostovi na putevima IV. reda i poljskim putevima” koja je nastala 1966. godine u izdanju Skupštine Općine Čakovec, a čuva se u fondu Zavičajne zbirke “Insulana” Knjižnice “Nikola Zrinski” Čakovec. Cilj izložbe je istaknuti važnost i značaj starih, danas sve rjeđe dostupnih izvora, uz čiju pomoć možemo iznova proučavati prošlost života ljudi u zajednici i otkrivati javnosti bogatstvo zavičajne građe pohranjene u baštinskim ustanovama.
Autori izložbe Sandra Mikac i Borivoj Radojčić.

U 18 sati održat će se književni susret s Dragom Hedlom, moderatorica Željka Hatvalić Strahija. Susret će se održati u auli Dječjeg odjela.Drago Hedl (Osijek, 1950.), hrvatski je novinar i književnik, do sada je objavio romane Donjodravska obala, Izborna šutnja, Ispovjedna tajna, Vrijeme seksa u doba nevinosti i Kijevska piletina.
Novinarstvom se profesionalno bavi od 1980., kad se zapošljava u Glasu Slavonije. Dužnost glavnog urednika tog lista obnašao je od 1986. do 1991., a osim za Glas Slavonije, u dosadašnjoj karijeri pisao je za Slobodnu Dalmaciju, Novi list, Feral Tribune i Jutarnji list, u kojem je bio zaposlen od 2008. godine kao jedan od glavnih istraživačkih novinara. Hrvatsko novinarsko društvo ove je godine Dragi Hedlu uručilo nagradu Otokar Keršovani za životno djelo u novinarstvu. Osim nagrade HND-a 2015. i Knight International Journalism Awarda 2006. godine, Held je 2011. odlikovan Redom Stjepana Radića za osobit ljudski i profesionalni doprinos borbi za ljudska prava, promicanje demokracije te otkrivanje istine.

Ulaz na sva događanja je besplatan.

Ana Barić
knjižničarka
Informator na Općem odjelu
Knjižnica “Nikola Zrinski” Čakovec