Noć knjige 2018. na Dječjem odjelu Knjižnice “Nikola Zrinski” Čakovec i u igraonici “Bamblek”

U ponedjeljak, 23. travnja na Dječjem odjelu Knjižnice “Nikola Zrinski” Čakovec i u igraonici “Bamblek” održat će se manifestacija Noć knjige 2018.

 

Održat će se predstavljanje knjige BLJAKSONICE, TUPSONI I DRUGI Hrvoja Zalara.

Knjiga Bljaksonice, Tupsoni i drugi – Sedam veselih dramskih igara i nijedna tužna dramska su djela koja su izvođena ili se i dalje izvode na scenama nekoliko renomiranih dječjih kazališta u Hrvatskoj. Riječ je o dramatizaciji basni La Fontainea i Ezopa, te suvremenoj autorskoj viziji priče o zlatnoj ribici koju je u svjetsku literaturu uveo A.S. Puškin. Teme drugih dramskih igara su važnost pravilne i zdrave ishrane; učenje kao duhovna potreba i izvor sigurnosti u životu; iskušenja rada u zajednici, gdje je važno osjetiti potrebe i želje prijatelja i suradnika; posvajanje zlostavljanog djeteta i ljepota života u drugoj obitelji; važnost integracije i razumijevanja djece s poteškoćama u razvoju. Većina predstava nastalih prema ovim dramskim tekstovima ovjenčana je nagradama na domaćim festivalima, u različitim kategorijama –  za dramski tekst, glumačke kreacije, predstave u cjelini (Nagrada hrvatskog glumišta, Festival hrvatske drame za djecu Mali Marulić i dr.) (alkascript.hr)

Održat će se i predstava “PRIČA O BOGICI ILI NIJE SRAMOTA BITI SIROMAŠAN“. Kao što su dvije prethodne predstave Kazališta Prijatelj („Priča o Tupsonima ili zašto treba učiti“ i „Priča o Bljaksonima ili zašto treba dobro jesti“) tematizirale probleme učenja i zdrave prehrane kod djece, tako i predstava „Priča o Bogici ili nije sramota biti siromašan“ govori o velikom, a zanemarenom problemu u odgoju. Odgojiteljice u vrtićima rekle su mi da već u toj dobi djeca počinju vrednovati druge po odjeći, obući ili autu kojim roditelj dolazi u vrtić. Naravno, takav sustav vrijednosti nameće vrijeme u kojem živimo. Agresivna promidžba modne industrije uvjerava djecu da odjeća čini čovjeka, a mediji se odnose prema životnim vrijednostima ponižavajuće. Nameće se spoznaja da je onaj koji dobro ne zarađuje nesposoban, glup ili je na neki drugi način sumnjiv. Nažalost, „socijalna diskriminacija“ je prisutna u svim sredinama. U našem društvu bogati su „uglednici“ bez obzira kako su taj novac stekli. Ova predstava pokušava uputiti i naučiti djecu da je vrijednost i smisao ljudskog postojanja ipak u nečem drugom i da postoje neke stvari koje se ne mogu kupiti novcem. Mi želimo učiti djecu da prihvaćaju „drugačije“ i onda kad to „drugačiji“ ne znači ništa drugo doli da dijete nema skupe igračke, tenisice, ili mobitele. „Priča o Bogici ili nije sramota biti siromašan“ govori o dvije djevojčice vrlo različitog imovinskog statusa. Dok jedna dobije što god zaželi druga mora svoje igračke i igre smišljati sama. Ali upravo u tom smišljanju igre, izradi lutaka od voća i povrća, veselju mašte, leži radost djetinjstva. Brzo zadovoljavanje svake želje bogate djevojčice dovodi do dosade i emocionalne praznine i ravnodušnosti. Ova priča govori i o dvojici različitih roditelja. Jedan se izgubio u obvezama i poslovima, ali je zato drugi sačuvao ono najljepše što otac može dati djetetu. Tom fabulom želimo uputiti djecu da se veselje i radost igre ne može kupiti novcem i da igru treba pronalaziti svuda oko sebe. Predstava je namijenjena djeci od 4 do 12 godina, kao i odraslima koji se mogu naći u ovoj priči zajedno s djecom. Autor teksta i režija je Hrvoje Zalar. (kazalisteprijatelj.eu)

 

Bibliobusova likovna radionica u sklopu Noći knjige za sve uzraste na kojoj će sudionici s recikliranim materijalima izraditi zajedničku instalaciju održat će se ispred Knjižnice “Nikola Zrinski” Čakovec ili u novim prostorima Knjižnice, ovisno o vremenskim uvjetima, od 15,00 do 17,00 sati.

(Dječji odjel)