NISMO DEPRESIVNA NACIJA – PREDSTAVLJENA KNJIGA „LICA“ DAVORA ŽERJAVA

Davor Žerjav član je Fotokluba Čakovec od 2009., zaljubljenik u fotografiju, autor knjiga “Promišljati fotografski” i “Kod fotografske slike” te pokretač Edukativne biblioteke Fotokluba Čakovec.

IMG_7561

Umjetnički i nekomercijalni fotografski projekt Lica provodio je u više etapa tijekom dvije godine , od 25. svibnja 2013. do 12. prosinca 2015. godine, u tri faze, fotografiranje, biranje i pripremanje fotografija za izložbu te na kraju i organiziranje izložbe. Sve to odrađeno je u organizaciji Fotokluba Čakovec i Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje, gdje su vršena snimanja. To je društveno otvoreni projekt u kojem je snimljen 501 crno-bijeli portret ljudi dobnih skupina od 1 do 68 godina. Nije bilo kriterija za odabir portretiranih kao što su izgled, društveni ugled, uspješnost u nekome području, već su u projektu sve osobe sudjelovale dobrovoljno. Cilj je bio snimiti reprezentativne portrete običnih ljudi.

IMG_7566

Od 501 portreta koliko ih je fotograf Davor Žerjav napravio unutar projekta “LICA” 85 ih je prezentirano u knjizi. Djelo je predstavljeno u čakovečkoj knjižnici „Nikola Zrinski“ 30. ožujka. Knjiga je to od 100 stranica, tiskana na vrhunskom kunstdrucku, tvrdog uveza, numerirana i potpisana od autora. U cjelokupan projekt utrošeno je oko 90 sati snimanja te 120 sati biranja i obrade fotografije.

Na predstavljanju knjige s autorom je razgovarala Željka Hatvalić Strahija, dipl.bib./prof. kojoj je Davor Žerjav rekao: Ljudi su uglavnom vedri i pozitivni. To im se vidi na licima. Tko misli da smo depresivna nacija, ne razgovara dovoljno licem u lice.“

 

IMG_7559

„Knjiga Lica Davora Žerjava nisu samo lica, nisu socijalno ili politički angažirana, nisu potresna i provokativna, a nisu ni lica koja će možda netko pronaći na nekom odlagalištu te se možda zapitati tko su bili ti ljudi? Lica Davora Žerjava su njegov autoportret u kojemu taj neponovljivi idealist i romantičar zrcali svoju vjeru u čovjeka, susjeda, sugrađanina, dajući mu pri tom priliku da bude to što jest pred objektivom kamere“ (Max Juhasz)

 

Nakon Čakovca knjiga će biti predstavljena u Zagrebu i Sisku.

(rt, foto Tin Tomanić)

IMG_7557

IMG_7552

IMG_7553

IMG_7556

IMG_7582

IMG_7583

IMG_7585