STARI GRAD ČAKOVEC NAPOKON POSTAJE MUZEJ NEMATERIJALNE BAŠTINE

ČAKOVEC – Nakon dvije godine neuspješnog pregovaranja, izmjena i dopuna dokumentacije priložene aplikaciji i konačne spoznaje gdje smo to svih ovih godina griješili, u zadnjih mjesec dana sve pogreške su sanirane , svi propusti popravljeni i napokon kreće projekt rekonstrukcije i revitalizacije fortifikacije Starog grada Čakovec, u Muzej nematerijalne baštine.

Posebno je ta vijest obradovala vodećeg čovjeka međimurskog HDZ-a, te kandidata za župana, Darka Horvata, to više što je upravo on osobno u zadnjih nekoliko mjeseci posebno angažiran na rješavanju problematike oko ispravaka dokumentacije svjestan činjenice da ovakve aplikacije SAFU odobrava unutar  tri mjeseca, a mi ni nakon dvije godine aplikaciju nismo priveli kraju i doveli je do ugovaranja.

“Aktualna Vlada potpuno drugačije pristupa povlačenju sredstava iz EU fondova i uveliko nam je pomogla u rješavanju ovog gordijskog čvora. Jednostavnim sugestijama sugerirano nam je kako popraviti aplikaciju, a nakon ispravaka dokumentacije sve je išlo relativno brzo. Ukupna vrijednost projekta je 40.802.742,56 kuna. Ugovor će biti potpisan u četvrtak, a projekt kreće 02.05. 2017. godine. Nakon 36 mjeseci Stari grad Čakovec dobiti će novo ruho na ponos cijele Međimurske županije”, doznajemo od Horvata, a njime će se rekonstruirati fortifikacija Starog grada u Čakovcu i revitalizirati u suvremeni Muzej nematerijalne baštine s devet muzejskih jedinica, sa suvenirnicom i edukativnim sadržajima vezanim uz očuvanje nematerijalne kulturne baštine.

Osnivanjem Muzeja nematerijalne kulturne baštine u fortifikaciji Starog grada Čakovec očekuje se povećanje broja noćenja u Međimurskoj županiji za 5% godišnje odnosno 34% u roku od dvije godine nakon završetka projekta, koji se očekuje početkom svibnja 2020. U četvrtak, nakon potpisa Ugovora na Ministarstvu regionalnog razvoja, sve će biti spremno za raspisivanje javnog natječaja i odabir izvođača radova.
(ŽO HDZ)