Najava izložbe: Lončarska obitelj Lesjak

Mjesto događanja: Izložbeni salon Muzeja Međimurja Čakovec

Vrijeme trajanja izložbe: 13. 10. – 3. 12. 2023.

Otvorenje: Petak, 13.10.2023. u 19.00 h

Autorica izložbe: Janja Kovač, viša kustosica etnografskih zbirki MMČ

 U novouređenom Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec u petak, 13. listopada 2023. godine, u 18 sati otvara se izložba „Lončarska obitelj Lesjak. Izbor predmeta iz donacija članova obitelji Lesjak“.

Na izložbi ćemo javnosti po prvi put kao jednu cjelinu predstaviti predmete koje su članovi obitelj Lesjak – Ivan Lesjak, sin Antun i unuka Đurđica (udana Horvat) – donirali Muzeju Međimurja Čakovec.

Sveukupno će na izložbi biti izloženo 156 predmeta iz fundusa Muzeja Međimurja Čakovec koje su ili izradili ili su direktno povezani s Ivanom Lesjakom, Antunom Lesjakom i Đurđicom Horvat. Predmeti su u MMČ stizali od 1960. do 2021. godine. Radi se o 154 lončarskih predmeta, fotografija i lončarskoj opremi s Etnografskog odjela te dvjema bistama Ivana i Julijane Lesjaka koje se čuvaju u Likovnoj galeriji.

Uz izložbu koja će se moći razgledati do sredine prosinca bit će organizirana vodstva za građanstvo, popularno predavanje te turnir u igranju „Pamtilice“, edukativne igre koja je osmišljena na temelju izloženih predmeta.

Ovom izložbom slijedimo tradiciju predstavljanja značajnih donacija koja se njeguje unutar naše kuće. Tako javnosti predstavljamo dio našeg fundusa, ali i javno zahvaljujemo donatorima što su Muzej Međimurja Čakovec prepoznali kao instituciju u kojoj će baština Međimurja biti na adekvatan način čuvana, istraživana i prezentirana javnosti te trajno pohranjena.

Maša Hrustek Sobočan